Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SOUTĚŽ: Kultovní WWW Neurobeat pokřtí na Flédě nové album

Stálice české experimentální scény WWW Neurobeat vydávají po pětileté odmlce nové album. Desku Neutopíš se dvakrát v téže řece pokřtí 9. října na Flédě. Nahrávka vydaná pod hlavičkou labelu BiggBoss zachycuje někdejší tuzemské průkopníky hip-hopu ve skvělé formě. Kapela mísící rap s prvky elektroniky a industriálu dokazuje, že i po více než dvou dekádách na scéně lze fanouškům přinášet čerstvý zvuk a hudební motivy. V Brně je doplní DJ Alyaz.

Album Neutopíš se dvakrát v téže řece těží z prověřené spolupráce zakládajícího člena Ondřeje Anděry a textaře Lubomír Typlta. První rozvíjí svá rytmicky bohatá hudební plátna, ten druhý dokresluje jejich dystropičnost s pomocí imaginativních slov. „Pokud Ondřej souhlasí s mými texty, dostane je s hudbou do takové intenzity, že je jedno, kdo se na čem podílel. Pracujeme na společném projektu. Často jsem říkal, že bych sám bez WWW nikdy nepsal a to je pravda. Neměl bych tu rozhodující motivaci,“ popsal Typlt pro server Aktuálně autorskou spolupráci.

V pořadí čtvrtá řadová deska WWW zahrnuje deset skladeb. Ty přinášejí i po více než dvou dekádách existence kapely zásadní novinky. Nahrávka je například evidentně textově i hudebně přímočařejší. Nové rytmické podněty přinesly nečekané souvislosti frázování zpěváka Anděry a beatu. Atmosféru podtrhuje svým kovovým projevem také zpěvačka Milesa, která je nedílnou součástí sestavy. Textové motivy nabízejí doposud nevídaně otevřená sdělení, která namísto úzkosti vyvolávají touhu k činu. Na desce je podprahově přítomno násilí a vojenská mašinerie, například ve skladbě Letadla: „Postavím se sám do čela toho pluku, když nemáme sobě rovného nepřítele, tak napadneme alespoň partu malých kluků.“

Kapela WWW vznikla v Praze na počátku 90. let, tedy v období pádu komunistického režimu tehdejšího Československa. V té době byla jednou z prvních, které v Česku experimentovaly s hip-hopem. V pozdějších letech s rozšiřováním internetu WWW doplnila svůj název o přídomek Neurobeat. Zároveň začala pracovat s živými nástroji a odklonila se od klasické rapové produkce. Na přelomu milénia skupina přerušila činnost a její členové se věnovali svým dalším povoláním. Zakládající hudebník WWW Ondřej Anděra je filmový režisér a textař, Lubomír Typlt je malíř.

WWW se vrátila na scénu v roce 2006 s debutovým albem Neurobeat. To tehdy vyšlo jako vůbec první nahrávka nově vznikajícího labelu BiggBoss, který uskupení zastupuje dodnes. WWW od té doby vydala další dvě veleúspěšná alba Tanec sekyr (2008) a Atomová včela (2013). Kapela byla také několikrát headlinerem velkých hudebních festivalů v Čechách a na Slovensku, například Colours of Ostrava a Pohoda Festival. Aktuální album má na přebalu práci Krištofa Kintery. Uvnitř bookletu jsou vedle textů WWW v češtině a angličtině také díla malířů Miroslava Polácha, Adama Štecha, zmíněného Lubomíra Typlta a fotografa Ivana Pinkavy.

O afterparty brněnského křtu se postará DJ Alyaz, zakladatel labelu Sapyens, produkující pod pseudonymem Self. Od roku 2011 je spojovaný s tuzemským labelem BiggBoss, ale jeho aktivity přesahují hranice republiky. Má pravidelný pořad na 10 Twenty Radio z Bristolu a často hraje v zahraničních klubech. V jeho setech se mísí bass music, grime, hip hop, uk funky nebo jungle.

Soutěž o vstupenky na WWW Neurobeat na Flédě 9. 10. 2018

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Foto WWW/Facebook | Zdroj s použitím TZ

Štítky WWW, neurobeat, soutěž, křest, Fléda, hudební skupina, Lubomír Typlt, Brno, Česko, Krištof Kintera, Ivan Pinkava, Colours of Ostrava, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Kultovní WWW Neurobeat pokřtí na Flédě nové album  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.