Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Mucha na plátně i na kůži. Přímo mezi plátny Slovanské epopeje kouzlili tatéři

Suvenýr na celý život si v pondělí v expozici na brněnském výstavišti pořídili dva obdivovatelé díla Alfonse Muchy. Přímo na výstavě, která představuje monumentální plátna Slovanské epopeje i slavné plakáty, si nechali vytetovat muchovské motivy. Secesní malíř a rodák z Ivančic na Brněnsku, od jehož smrti uplyne příští rok 80 let, zůstává pro tatéry dosud živou inspirací.

Spoluorganizátor akce Marek Menšík uvedl, že jde o unikátní událost, která se těžko bude opakovat. Jejím cílem bylo propagovat výstavu Alfons Mucha: Dva světy a současně i říjnový festival Tattoo Grand Prix, který se uskuteční taktéž na výstavišti.

Pořadatelé zároveň chtěli propojit dva umělecké světy a bourat zaběhnuté představy o tom, co je a není tetování a kdo ho nosí. Tetování je podle organizátorů svébytná umělecká disciplína, která čerpá inspiraci v mnoha uměleckých směrech a v dílech různorodých umělců.

Tatérka Katie z brněnského studia Revolt.ink Tattoo Atelier dnes vytvářela na ruce modelky klasický muchovský motiv. Na nohou dalšího modela pracovali znojemský tatér Vojta Kršňák a brněnský tvůrce vystupující jako Ondra Prales. Zvolili takzvaný neotradiční styl, který se kromě jiného inspiruje Muchovou plakátovou tvorbou, jeho rostlinnými motivy i zobrazením žen. Projevuje se i v originální tvorbě obou tatérů, uvedl Miroslav Přidal, majitel studia Revolt.ink Tattoo Atelier.

Výstava Alfons Mucha: Dva světy potrvá do konce roku. Od 25. května, kdy byla zahájena, ji dosud vidělo přes 40.000 návštěvníků. Festival Tattoo Grand Prix se letos uskuteční 20. a 21. října v pavilonu A1.

Autoři | Foto Alfons Mucha: Dva světy

Štítky Alfons Mucha, Slovanská epopej, dva světy, tatéři, tetování, plátno, Grand Prix, Ivančice, Brněnské výstaviště, Brněnsko, výstava, malíř, kůže, inspirace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Mucha na plátně i na kůži. Přímo mezi plátny Slovanské epopeje  kouzlili tatéři  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.