Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé s Downovým syndromem si v Brně zahrají s profesionálními herci divadelní hru

Zajímavou inscenaci s názvem Zeď si pro diváky připravilo brněnské Divadlo Aldente. S profesionálními divadelníky ji nazkoušeli dospívající lidé s Downovým syndromem. V premiéře ji představí už v neděli 23. září v Artbaru Druhý pád.

„Lidé s Downovým syndromem nemají navíc jen chromozom, ale i výjimečné performativní schopnosti. Umějí prožívat přítomný okamžik a na jevišti proto dovedou být velice spontánní“ vysvětluje režisérka Jitka Vrbková.  „Velmi mne obohacuje hloubka jejich ponoru a energie, kterou jsou schopni věnovat prožívání. Nemají smysl pro brzdu a trapno a tím jsou pro mne zrozeni pro umění. Skoro bych lidi s Downovým syndromem nazval lidem uměleckým," dodal  muzikant Jan Kyncl.

Divadlo Aldente je jediným divadlem v České republice, které pracuje s herci s Downovým syndromem v kombinaci s profesionálními divadelníky. Jak je vůbec možné dělat divadlo s herci, kteří obtížně vyslovují a obtížně si pamatují texty? „Divadlo není jen tužka a papír, ani text, ale co na srdci, to na jazyku. Nejlepší texty nejsou na papíře, ale v hlavě a srdci. A když to víš, tak to řekneš divákům, co hrajeme. Pro diváka je důležitý, aby poslouchali příběhy od herců,“  herec s Downovým syndromem Milan Kosmák.

Inscenace Zeď vznikla právě z textů a improvizací lidí s Downovým syndromem. Pojednává o tom, jaké zdi si v životě stavíme, jaké před nás staví okolí a klade si otázku, zda jsme schopni tyto zdi překonávat.

Po premiéře bude možné inscenaci zhlédnout ještě 3. října v 19:00 a 4.listopadu v 17:00 vždy v Artbaru Druhý Pád.

Foto Divadlo Aldente

Štítky Downům syndrom, divadelní hra, divadlo aldente, zeď, druhý pád, Downův syndrom, divadlo, Brno, herec, Jan Kyncl, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s Downovým syndromem si v Brně zahrají s profesionálními herci divadelní hru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.