Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Petr Jákl dnes začíná natáčet Jana Žižku. Historicky nejdražší český film sází na hollywoodská esa

Režisér Petr Jákl dnes začíná natáčet historický velkofilm Jan Žižka. Rozpočet má půl miliardy korun, což z něj činí dosud nejdražší film české kinematografie. Titulní roli ztvární americký herec Ben Foster. V dalších rolích se objeví Sophie Loweová, William Moseley, Michael Caine, Til Schweiger nebo čeští herci Ondřej Vetchý, Marek Vašut či Jan Budař.

Jákl film plánoval osm let. Chce příběhem o mladých letech Jana Žižky natočit velkou filmovou podívanou, ale hodlá se také držet historických faktů. Tam, kde chybí, plánuje reálie doplnit fikcí. „Není třeba zřejmé, o které oko Žižka přišel, při studiu pramenů se píše z poloviny o pravém, z poloviny o levém," uvedl režisér a producent.

Ateliér i české hrady

Film se bude točit v barrandovských ateliérech, ale také v mnoha českých lokacích, na středověkých hradech a dalších místech spjatých s historií. Vzniká na základě scénáře Marka Dobeše a Michala Petruše, pod definitivní verzí scénáře je podepsán sám Jákl. Historickým poradcem filmu je Jaroslav Čechura.

Příběh mladého Žižky

Podle Jákla bylo několik desítek verzí scénáře. „Zůstali jsme v tom, že je o mladém Žižkovi, což mě jako téma zaujalo. Je to něco jiného než husitské války, které již kdysi byly natočené, Pro mě období jeho mládí je zajímavější, protože to je zrod bojovníka," řekl.

Z 80 milionů na půl miliardy

Původně se měl snímek točit s rozpočtem 80 milionů korun, před třemi lety byl zvýšen na 300 milionů. „A dneska už jsme skoro na půl miliardě, což už je mimo moje chápání," popsal Jákl rostoucí nároky na výpravný snímek s historickými kostýmy a bojovými scénami, které se mu ale daří naplňovat.

William Moseley, Sophie Loweová

Zapojení zkušeného amerického producenta

S uvedením filmu do kin se počítá v roce 2020. Spolu s Jáklem ho bude produkovat hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů, jako je například Klub poslední naděje.

Autoři | Foto Eliška Bartlová

Štítky jan žižka, Petr Jákl, velkofilm, hollywood, hvězdy, herci, Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Jan Žižka z Trocnova, film, česká kinematografie, William Moseley, Sophie Lowe, Jan Budař, Marek Vašut, Ondřej Vetchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Jákl dnes začíná natáčet Jana Žižku. Historicky nejdražší český film sází na hollywoodská esa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.