Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V bývalém vojenském areálu na Brněnsku vznikne muzeum i střelnice. Chystá se sbírka vozů Praga

Bývalý vojenský areál v Újezdu u Brna může konečně najít nové využití. Obec v létě po letech plánování dostavěla novou přístupovou cestu. Ta přitom byla podle tamního starosty Jana Hradila hlavní podmínkou k tomu, aby zde vzniklo plánované muzeum se střelnicí.

Nová cesta byla nezbytnou podmínkou využití areálu, který obec získala před lety od armády. "Stará cesta vedla přes uzavřené vojenské pásmo, takže jsme s areálem nemohli nic dělat," řekl Hradil. Totožnost každého, kdo vstoupí na vojenské území, musí vojáci podle protokolu ověřit, což cestu do areálu dosud značně ztěžovalo.

Plánované muzeum vojenství a střelnici tak může obec konečně otevřít. Další část by mohla zaplnit vzácná sbírka aut, která v minulosti vyráběla automobilka Praga.

"Auta zaberou spoustu prostoru, proto s umístěním dalších expozic čekáme na to, kolik ho zůstane k dispozici," uvedl Hradil.

Jednání o Pragovkách je teprve na cestě

O přesunu sbírky aut Emila Příhody, která byla původně k vidění v muzeu rodiny Příhodových Praga ve Zbuzanech u Prahy, se momentálně jedná. Potvrdila to i Příhodova dcera Zuzana Heroldová Příhodová. Více však jednání komentovat nechtěla. Zájem o sbírku mělo i vedení Prahy.

Sběratel historických aut Emil Příhoda je původním povoláním mechanik. V jeho sbírce jsou modely pocházející z let 1908 až 1985. Muzeum otevřela rodina Příhodových v roce 2000, v roce 2016 je ale kvůli majetkovým a rodinným neshodám uzavřela.

Autoři | Foto Újezd u Brna

Štítky kultura, Újezd u Brna, střelnice, muzeum, Praga, Jan Hradil, Brněnsko, Brno, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalém vojenském areálu na Brněnsku vznikne muzeum i střelnice. Chystá se sbírka vozů Praga  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.