Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské události kolem roku 1968 mapuje nový knižní průvodce

Po stopách brněnských událostí z let 1968 a 1969 se mohou vydat zájemci s novým knižním průvodcem. Ten je provede zásadními místy zlomové éry. Zahrnuje tak období od prvotního uvolnění, následné invaze vojsk Varšavské smlouvy až po začátek normalizace.

Kniha Brno okupované navazuje na starší publikace Brno nacistické, Brno účtující a Brno stalinistické. Stejně jako dříve zmapovaná dramatická období, i léta 1968 a 1969 měla podle autorů kromě obětí na životech i dalekosáhlé morální důsledky.

„Společnost naplněná nadějí a nově nabytým sebevědomím byla náhle konfrontována s mocenskou zvůlí i zradou," vysvětlují v předmluvě autoři Alexandr Brummer a Michal Konečný.

Od příjezdu Dubčeka k tankům

Průvodce zavede návštěvníky například do sálu Stadion. Tam se v období pražského jara konala "veřejná tribuna". Zazněly zde požadavky na demokratizaci, ale i znovuzavedení zemského zřízení. Kapitola spjatá s výstavištěm zase připomíná návštěvu Alexandra Dubčeka v Brně.

Část knihy přímo věnovaná invazi začíná na tuřanském letišti, kde si okupanti 21. srpna v časných ranních hodinách zřídili štáb. Ke strategickým cílům invazních vojsk patřil také hrad Špilberk nebo pošta u Hlavního nádraží.

Brněnská média tehdy a dobové informace dnes

Průvodce se věnuje také dění v televizním a rozhlasovém studiu. Sleduje však i další redakce v Brně, například deník Rovnost. Jeho redaktoři začali v provizorních podmínkách pracovat nejprve v kavárně Muzeum a pak v tehdejším Muzeu dělnického hnutí.

Průvodce zavede zájemce i na místa, kde v roce 1968 umírali lidé. Umožní jim také lépe poznat a pochopit dění po okupaci. Dotkne se tak nepokojů v srpnu 1969, postupné normalizace nebo vlny odchodů lidí z Československa do emigrace.

Autoři | Foto Portál mojeBrno | Zdroj ČTK

Štítky Brno, ČR, literatura, historie, 1968, průvodce, Varšavská smlouva, Alexander Dubček, Michal Konečný, Pražské jaro, invaze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské události kolem roku 1968 mapuje nový knižní průvodce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.