Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Filmaři obsadili další brněnský architektonický skvost. Tentokrát natáčí ve Vile Stiassni

Pětatřicetičlenný štáb obsadil budovu i zahrady brněnské vily Stiassni. Pět dní v prostorách chráněné památky natáčí patnáctiminutový film určený pro londýnskou galerii Barbican. Iniciátorkou i režisérkou projektu je Britka Daria Martinová, vnučka Susi Stiassni, která vilu sice opustila jako šestnáctiletá, ale často se jí o domě jejího dětství zdávalo.

Zápisky z 250 snů bývalé obyvatelky

„Po odchodu z Československa skončila Susi v Kalifornii a zajímala se o psychoanalýzu. Pod jejím vlivem si začala velice podrobně zapisovat své sny. Některé se odehrávaly i ve vile. Byla to plná police deníků sepsaných snů. Daria všechny zápisky prošla a našla 250 snů, které se odehrávaly přímo ve vile. Ve filmu jich ztvárníme sedm," popsala producentka Laura Shachamová.

Dotace z Jihomoravského filmového fondu

Daria Martinová loni navštívila Brno jako jeden z hostů festivalu Meeting Brno, který do města přivedl potomky někdejších továrníků. „Prostřednictvím Czech film commision kontaktovala Brněnskou filmovou kancelář a ta oslovila nás, abychom zajistili produkční servis. Naštěstí se nám podařilo získat dotaci od regionálního filmového fondu, díky které můžeme zajistit pětidenní natáčení s pětatřicetičlenným týmem, z čehož dvanáct lidí přijelo z Velké Británie," uvedl Jan Hubáček ze společnosti Gnomon Production.

Film se natáčí na 16milimetrový formát a první lidé jej uvidí na vernisáži koncem roku 2019. Účinkují v něm čtyři herečky, které postupně ztvárňují řadu postav, mužských i ženských.

Londýn, San Francisko, Milán, Brno?

Zástupci produkční společnosti teď vyjednávají s brněnským domem umění, aby výstava po Londýně, San Francisku a Miláně mohla zamířit i do Brna.

Rodina Stiassných patřila mezi brněnskou průmyslnickou smetánku. Vilu pro ni navrhl architekt Ernst Wiesner, v Hroznové ulici v Pisárkách stojí od roku 1929. Dnes je ve správě Národního památkového ústavu.

Foto Barbora Ponešová, Dům umění města Brna, Vila Stiassni | Zdroj ČTK

Štítky vila staissni, filmaři, natáčení, daria martinová, sny, vila, Daria Martin, film, Brno, Barbican, Kalifornie, Londýn, Československo, San Francisco, Milán, Ernst Wiesner, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmaři obsadili další brněnský architektonický skvost. Tentokrát natáčí ve Vile Stiassni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.