Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj udělil divadelnímu festivalu milionovou dotaci. Nesmí ale jít na dvě sporné hry

Jihomoravský kraj dá milion korun na uplynulý festival Divadelní svět Brno, peníze ale podle zastupitelů nelze použít na dvě kontroverzní hry - Naše násilí a vaše násilí a Prokletí. Hlasování zastupitelů předcházela bouřlivá debata.

Zejména uvedení hry Naše násilí a vaše násilí provázely při květnovém festivalu spory. Ve hře je mj. scéna, v níž herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, nebo jiná, ve které si herečka vytahuje z přirození českou vlajku.

ČTĚTE TAKÉ: Příslušníci hnutí Slušní lidé zablokovali divadelní představení. Diváci začali spontánně tančit na pódiu

Okamurovci navrhovali neudělit dotaci vůbec

Představení tehdy v Brně přerušili pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé. Při dnešním jednání krajského zastupitelstva zástupci opoziční SPD navrhovali nepodpořit festival vůbec, opoziční Zelení s Piráty naopak navrhli přidělit dotaci bez omezení použití peněz. Jejich návrhy ale neuspěly.

nase-nasili4.jpg

Pro zpětné udělení milionu květnovému festivalu vyjma dvou kontroverzních her nakonec hlasovalo 37 zastupitelů, 16 bylo proti a čtyři se zdrželi. Pro byli koaliční partneři z ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno vyjma Petra Kunce, který se zdržel, a dále také někteří politici z KSČM, ODS nebo někteří Zelení s Piráti. Proti byli lidovci, SPD a část ODS.

Festival použije peníze od státu

Ředitel pořadatelského Národního divadla Brno Martin Glaser už dříve prohlásil, že peníze z kraje lze použít na jiné hry festivalu. Obě zmíněné inscenacelze podle něj financovat třeba z dotace ministerstva kultury. Ministerstvo dalo dva miliony. Festival počítal s více než desetimilionovým rozpočtem.

V souvislosti se hrou padlo 12 trestných oznámení

Policie v Brně eviduje začátkem června v souvislosti s uvedením kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí 12 trestních oznámení. Pokud jde o druhou kontroverzní hru, Prokletí, v ní je vyobrazená socha papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

slusnaci-v-huse.jpg

Schválení provázela bouřlivá debata

Schvalování dotace pro festival na zastupitelstvu předcházela více než hodinová debata plná návrhů a protinávrhů, což si vyžádalo několik přestávek. Padaly názory, že nelze platit z daní daňových poplatníků "kulturní sebevraždu" a že není možné podpořit hru, která uráží kulturu, jiní zastupitelé argumentovali naopak tím, že nelze cenzurovat umění.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Cirkus Brno

Řešení podpořit festival přislíbeným milionem, ale vyloučit z podpory dvě kontroverzní hry, označili někteří politici za postup "chytré horákyně" nebo rčením, "že se vlk nažere a koza zůstane celá." Festival se uskutečnil na konci května. Nabídl 58 představení a přivítal asi 5800 diváků. Nejvíce pozornosti přilákala právě dvě kontroverzní představení.

Foto Divadelní svět Brno | Zdroj ČTK

Štítky Naše násilí, vaše násilí, divadlo, hra, inscenace, kontroverze, protesty, žaloby, soud, kraj, dotace, festival, násilí, Jihomoravský kraj, Divadelní svět Brno, Brno, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, ODS, Jan Pavel II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj udělil divadelnímu festivalu milionovou dotaci. Nesmí ale jít na dvě sporné hry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.