Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Vtrhnutí na pódium a přerušení hry bude vnímáno jako přestupek

Policie předá případ sobotního narušení inscenace se znásilňujícím Ježíšem, proti níž přímo na jevišti protestovali aktivisté, do přestupkového řízení pravděpodobně příští týden. Nejprve musí událost administrativně zpracovat, což několik dní potrvá, uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté v sobotu večer zjistili totožnost 19 lidí, kteří při představení v divadle Husa na provázku koordinovaně vyšli na pódium, bránili hercům v pokračování a žádali o ukončení produkce. Odešli až za asistence policejního antikonfliktního týmu.

Policie také projde záznamy z divadelního sálu, aby zjistila, zda někdo nepřekročil meze přestupku a zda nevznikne podezření ze spáchání trestného činu.

Hostující inscenace Naše násilí a vaše násilí režiséra Olivera Frljiče byla součástí festivalu Divadelní svět Brno. Pořádá jej Národní divadlo Brno. Herci byli cizinci, většinou muslimové. Inscenace, v jejíž závěrečné scéně Ježíš sestoupivší z kříže znásilňuje muslimku, budila vášně už předem. Hra se mimo jiné zabývá vztahem Západu k Blízkému východu a jeho obyvatelům.

V sále žádné fyzické násilí nenastalo, lidé nespokojení s inscenací dupali, hvízdali, házeli na jeviště zmačkané vstupenky. Poté vtrhli na jeviště, které v sále Husy na provázku není nijak oddělené od hlediště. Někteří se také hádali s ostatními diváky, kteří žádali, aby představení pokračovalo. Aktivisté zatlačili herce do rohu. Ve zmatcích na podporu herců začali diváci spontánně tancovat na pódiu.

Podle Švába byli policisté připravení v blízkosti divadla. Neměli informace o násilném jednání. Uvnitř byla bezpečnostní služba zajištěná pořadateli. Podobně tomu bývá například při fotbalových zápasech, kdy policie zůstává mimo stadion a zasahuje až v případě nutnosti, kdy pořadatelská služba na situaci nestačí.

Foto Anna Bromová | Zdroj ČTK

Štítky Naše násilí, vaše násilí, divadlo, hra, inscenace, přerušení, Slušní lidé, policie, Pavel Šváb, herec, násilí, Divadlo Husa na provázku, Divadelní svět Brno, Národní divadlo Brno, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vtrhnutí na pódium a přerušení hry bude vnímáno jako přestupek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.