Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krajští zastupitelé kvůli kontroverzní hře odložili udělení dotace divadelnímu festivalu

Jihomoravští zastupitelé dnes stáhli z programu jednání bod o milionové dotaci na květnový festival Divadelní svět Brno. Projedná ji červnové zastupitelstvo, které může akci přiznat dotaci i zpětně. Stažení navrhl kvůli tomu, že KDU-ČSL začala mít pochybnosti ohledně udělení dotace.

Lidovcům se nelíbí divadelní hra Naše násilí a vaše násilí uváděná v rámci festivalu, ve které Ježíš znásilňuje muslimskou ženu. Proti hře se ohradila církev a někteří politici. Krajští politici musejí materiál znovu prodebatovat. Podle radního Tomáše Soukala (ČSSD) se na příštím zastupitelstvu objeví buď ve stejné formě, nebo například s doplněním, na které konkrétní hry festivalu mají peníze posloužit. Soukal uvedl, že politikům se nelíbí jedna konkrétní hra.

V první řadě protestujících jsou lidovci

KDU-ČSL je v krajském zastupitelstvu v opozici a v městském v koalici. V obou případech lidovci protestovali proti hře, kterou považují za urážlivou, a požadovali, aby se na ni nedávaly veřejné peníze. Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) dokonce vyzval ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, aby představení z programu stáhl. Ředitel mu ale nevyhověl.

Biskupové dali ultimátum primátorovi, jinak budou bojkotovat výstavu

Existuje také možnost, že zastupitelé dotaci neschválí, Soukal to ale považuje za nepravděpodobné. Proti hře se už dřív vymezil spolek Brno+, hnutí Slušní lidé i někteří další politici například z KSČM. Distancovali se od ní i biskupové, kteří napsali dopis primátorovi Brna Petru Vokřálovi (ANO), že vzhledem k městské podpoře festivalu nemohou převzít záštitu nad jiným brněnským projektem nazvaným Re:publika ke stoletému výročí vzniku Československa. Akce se ani nebudou účastnit. Vokřál dnes novinářům řekl, že je mu to líto, protože divadelní festival a akce k oslavám výročí jsou naprosto odlišné.

Hra záměrně klade nepříjemné otázky

Představení Naše násilí a Vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí. Podle festivalových dramaturgů provokativním způsobem klade nepříjemné otázky. Týkají se náboženství, přístupu Evropy k situaci na Blízkém východě i nestejného nahlížení na oběti teroristických útoků v Evropě a Bagdádu či Kábulu.

Devátý ročník přehlídky je v plánu od 24. do 28. května. Nabídne přes 40 představení souborů z Česka, střední Evropy, Nizozemska a Spojených států.

Foto Divadelní svět Brno | Zdroj ČTK

Štítky kraj, zastupitelé, dotace, Divadelní svět, Naše násilí a vaše násilí, festival, KDU-ČSL, představení, Divadelní svět Brno, Tomáš Soukal, Evropa, ČSSD, Petr Vokřál, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé kvůli kontroverzní hře odložili udělení dotace divadelnímu festivalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.