Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO&VIDEO: Průvodem studentů začal v úterý mezinárodní divadelní festival Encounter

Kostýmovaný průvod studentů brněnské divadelní fakulty dnes zahájil 28. ročník mezinárodního festivalu uměleckých akademií Setkání/Encounter. Studenti vyrazili od sídla fakulty v Mozartově ulici směrem k Divadlu na Orlí. Na vozíku vezli sazenici stromu. Na závěr jej zasadili jako symbol pospolitosti.

Zájem o účast na přehlídce byl letos rekordní. Ze 46 přihlášených škol jich pořadatelé vybrali 12. Vedle tradičních účastníků z Česka, Slovenska a Polska zavítají do Brna školy z Německa, Slovinska, Velké Británie, Ruska, Izraele, Jihoafrické republiky či Arménie.

Poprvé se účastní londýnská královská akademie s inscenací Trojské ženy. Závěrečný ceremoniál s předáváním festivalových sošek Marta se uskuteční v sobotu v Huse na provázku.

(Ne)soutěž a unikátní hosté

„V umění neexistuje soutěž. Odborná porota ve spolupráci se studentskou pojmenovává skrze ocenění Marta výjimečné počiny festivalu," uvedl ředitel festivalu a rektor brněnské akademie Petr Oslzlý. Za dramaturgický klenot a svůj osobní programový tip označil Oslzlý představení Ostrov v podání dvojice černošských herců z Kapského města.

Festival ve studentské režii

Festival tradičně pořádají sami studenti. Čtyři desítky mladých lidí mají za sebou rok a čtvrt trvající práci. Téma festivalu zní Loosing Ground. Ztratit půdu pod nohama podle studentů někdy není vůbec špatné. „Zejména v umění bývá dobré vystoupit z komfortní zóny," uvedl studentský koordinátor přehlídky Stano Čaban.


Středeční program

Dnes se v rámci festivalu představí oceňovaní hosté. Dopoledne vystoupí v HaDivadlo studenti z ruské Yaroslavl State Theatrical Institute s představením Night of Gelver.

Inscenaci v anglickém jazyce It's not that way, it's over here předvedou také studenti z Německa v Divadle na Orlí a očekávanou novinkou festivalu bude vystoupení arménského souboru z Yerevan State Institute of Theatre and Cinematography s inscenací Exit the King.

Podorbnější informace o vystoupeních a časech najdete na webových stránkách Encounteru.

Autoři | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Encounter, Setkání, divadlo, JAMU, festival, otevřené nebe, představení, koncerty, průvod, zahájení, Německo, Petr Oslzlý, Rusko, Polsko, Velká Británie, Izrael, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO&VIDEO: Průvodem studentů začal v úterý mezinárodní divadelní festival Encounter  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.