Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O festival divadelních škol Setkání/Encounter je letos rekordní zájem. Novinkou bude open air scéna

Zájem o mezinárodní přehlídku Setkání/Encounter roste, na letošní ročník se hlásilo 46 divadelních škol. Od 17. do 21. dubna se v Brně představí 12 vybraných škol z Evropy, Jihoafrické republiky, Izraele, Ruska a Arménie. Novinkou je scéna pod širým nebem a mobilní aplikace.

Tématem festivalu je letos ztrácení půdy pod nohama. „Obecně je toto rčení vnímáno lehce negativně. My tím chceme říct, že někdy se možná vyplatí půdu pod nohama ztratit dobrovolně, vystoupit ze své komfortní zóny. V umění to může přinést nový náhled na tvorbu, nové impulsy," uvedl koordinátor festivalu Stanislav Čaban.

Téma se nejvíce odrazí v doprovodném programu. Scéna pod širým nebem bude u sochy Jošta na Moravském náměstí, kde vystoupí brněnské alternativní kapely Ghost of You a Květy. „Pro nás je festival o to hezčí, když je cítit v celém městě, když se neodehrává jen za zdmi divadel," uvedl Čaban.

Novinkou mobilní aplikace

Zájemci si také nově mohou stáhnout aplikaci Setkání, která umožní sestavit vlastní festivalový program a zjistit informace o představeních.

Vzácná návštěva z Británie. Arménie vůbec poprvé

Festivalu se poprvé zúčastní divadelní škola z Arménie. Pozvání přijala i prestižní britská Královská akademie dramatického umění, uvede inscenaci Trojské ženy. „Na festivalu budou premiérovat. Doteď nevíme, jak ta inscenace bude vypadat, je to pro nás jedno velké překvapení," řekla jedna z organizátorek Kateřina Balíková.

Jihoafrická škola

Ředitel festivalu Petr Oslzlý upozornil na představení Ostrov souboru z Jihoafrické republiky. „Vychází ze zkušeností Nelsona Mandely. Nejtvrdší jihoafrické vězení za dob apartheidu leželo asi 40 kilometrů od pobřeží, kde byli největší odpůrci rasistického režimu vězněni," uvedl Oslzlý. Festival tradičně pořádá Janáčkova akademie múzických umění. Divadelníci z celého světa zahrají 12 hlavních inscenací na pěti brněnských scénách, připravený je i doprovodný program a tvůrčí dílny.

Více informací najdete na webových nebo facebookových stránkách festivalu.

Foto ilustrační foto, Encounter | Zdroj ČTK

Štítky Encounter, Setkání, divadlo, JAMU, festival, otevřené nebe, představení, koncerty, Arménie, Jihoafrická republika, Rusko, Evropa, Izrael, Brno, Petr Oslzlý, Nelson Mandela, Královská akademie dramatického umění, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O festival divadelních škol Setkání/Encounter je letos rekordní zájem. Novinkou bude open air scéna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.