Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda nemůže svým nařízením určovat trestné množství drog

Ústavní soud (ÚS) zrušil část trestního zákoníku, díky které vláda směla prostřednictvím svého nařízení určit trestné množství drog. Kritérium trestnosti by mělo vyplývat přímo ze zákona, jinak zůstane posuzování konkrétních případů plně v kompetenci justice.

Soudci zrušili také část vládního nařízení včetně tabulky vymezující "větší než malé množství" u jednotlivých omamných a psychotropních látek. O nových kauzách budou soudy nyní rozhodovat podle konkrétních okolností a dřívější judikatury. Již rozpracované případy ještě dokončí podle dosavadní úpravy. 

Pokud by zákonodárci nechtěli ponechat plnou rozhodovací kompetenci soudům, musejí zapracovat hodnoty "většího než malého množství" přímo do trestního zákoníku, třeba ve formě přílohy. "My ale nic takového nedoporučujeme nebo nevnucujeme, protože si myslíme, že je v moci soudů, aby tyto věci řešily," řekl novinářům ústavní soudce zpravodaj Jiří Nykodým. Samotná formulace "větší než malé množství" v zákoníku zůstává.

Návrh na zrušení části trestního zákoníku podal Okresní soud v Liberci. Dospěl k závěru, že zmocňovací ustanovení je v rozporu s ústavním pořádkem a porušuje právní zásadu, podle které nelze uložit žádný trest bez opory v zákoně. Vládní nařízení je norma nižší právní síly, a tak údajně nemůže zakládat trestnost činu.

Okresní soud konkrétně řeší případ ženy obžalované z přechovávání pervitinu. Pro rozhodnutí o trestnosti je také v její kauze klíčové posouzení, zda u sebe měla "větší než malé množství" drogy. Kvůli pochybnostem o ústavnosti právní úpravy přerušil okresní soud řízení a obrátil se na ÚS. Nyní by se měl k případu vrátit. 

Napadené ustanovení trestního zákoníku přesně říkalo, že vláda nařízením stanoví, jaké je "množství větší než malé" u drog a jedů. V zákoníku totiž přesně vymezené hodnoty chybí. Návazné vládní nařízení platilo od ledna 2010. Například u pervitinu stanovovalo jako větší než malé množství dva gramy, u kokainu gram, u hašiše pět gramů.

Nález Ústavního soudu vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy za několik dní. Soud v odůvodnění výslovně stanovil takzvaná intertemporální pravidla, takže se nález nedotkne starších kauz, ale jen nových drogových deliktů. "Nosné důvody tohoto nálezu lze uplatnit pouze pro futuro (do budoucna), nikoli pro rozhodování soudu o skutcích, k nimž došlo za trvání napadené právní úpravy," uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Soudci při rozhodování nebyli jednotní. Odlišné stanovisko k výroku uplatnili Jan Musil a Vladimír Kůrka, výhrady pouze k odůvodnění měli Jan Filip a Ivana Janů.

I po dnešku zůstává v platnosti část zmocňovacího ustanovení i vládního nařízení, která se týká jedů. ÚS ji zrušit nemohl, protože ji okresní soud v tomto řízení nebude aplikovat. Podle Nykodýma se však výhrady ÚS týkají i této části právní úpravy.

Zdroj ČTK

Štítky drogy, větší než malé množství, ústavní soud, Brno, droga, trestní zákoník, Jiří Nykodým, Ivana Janů, Jan Filip, Ivo Pospíšil, Vladimír Kůrka, Jan Musil, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda nemůže svým nařízením určovat trestné množství drog  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.