Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ústavní soud potvrdil postup proti growshopům

Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost provozovatelů growshopu na Semilsku. Potvrdil tak důležitý verdikt, který předznamenal loňský zátah v dalších obchodech s potřebami pro pěstování konopí. Vynesl jej Okresní soud v Semilech, následné dovolání v roce 2012 odmítl Nejvyšší soud.

V usnesení tehdy zdůraznil společenskou škodlivost situace, kdy zákazník na jednom místě dostane semena, veškeré potřeby, propagační materiály i rady potřebné pro pěstování konopí a následnou výrobu marihuany.

Stížnost podali provozovatelé obchůdku, které semilský soud potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Hradci Králové, následovalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Obhajoba v něm uvedla, že pokud není trestný samotný prodej semínek konopí, ani šíření pěstitelských informací a tiskovin, pak nelze trestat souběh obou činností.

Nejvyšší soud ovšem dovolání odmítl a upozornil na údajnou větší společenskou škodlivost obchodů, které "zpřístupňují širokému okolí nejen návodné a podněcující informace, nýbrž poskytují i morální podporu a zejména materiální zajištění pro zneužívání návykových látek". Systematická činnost provozovaná jako živnost má prý dosah na široký okruh potenciálních
zákazníků.

Aktéři kauzy podali ústavní stížnost a trvali na jejím projednání i přesto, že se jich týkala loňská novoroční amnestie. Své  odsouzení považují za nezákonné, protože skutek, jehož se měli dopustit, není trestným činem.

Usnesení Nejvyššího soudu posloužilo loni policii jako podklad k zásahu proti dalším obchodům s pěstitelskými potřebami. Po dvoutýdenních raziích v desítkách provozoven obvinili kriminalisté z šíření toxikomanie přes 50 lidí. První už si vyslechli podmíněné tresty. Mnoho obchodů ukončilo provoz.

Zdroj ČTK

Štítky growshopy, ústavní soud, Brno, rozhodnutí, marihuana, zprávy, 2014, obchod, nejvyšší soud, okres Semily, Semily, Krajský soud v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud potvrdil postup proti growshopům  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.