Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Turistovi hrozí pokuta; z Egypta si přivezl cenné korály

Celníci zabavili o víkendu na letišti v Brně-Tuřanech turistovi vracejícímu se z dovolené v Egyptě 26 úlomků vzácných korálů. Za porušení mezinárodní úmluvy o obchodu s ohroženými živočišnými druhy CITES mu hrozí několikatisícová pokuta.

Muž si přivážel úlomky korálů z řádu Scleractinia (Větevníci), které s manželkou nasbíral vyplavené na břehu Rudého moře. Neměl ponětí, že porušuje zákon. Jde o malé střípky. Pouze jeden z nich je větší než tři centimetry, což je pro turistu velké štěstí.

Pokud by totiž těchto větších kousků přivezl více, nešlo by již o střípky korálů, ale o korálový štěrk. V tom případě by muže musela policie obvinit z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za což u nás hrozí až tři roky vězení. 

Celníci úlomky korálů zabavili a předali je i se spisem České inspekci životního prostředí (ČIŽP), která si turistu pozve ve správním řízení k podání vysvětlení. Vše asi skončí pokutou.

„Důležité je vědět, že si od moře nemůžete přinést vše, co vyplaví moře. Takovéto suvenýry mohou přijít turisty pěkně draho. Bylo by dobré, si nejprve třeba na internetu přečíst mezinárodní úmluvu CITES,“ řekla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Zdroj: ČTK

Štítky kriminalita, Egypt, clo, příroda, korály, letiště, Brno, korál, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, Česká inspekce životního prostředí, Rudé moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistovi hrozí pokuta; z Egypta si přivezl cenné korály  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.