Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Toflův gang: jedenáct vinných, dva soud osvobodil

Tři až devět let ve vězení pro jedenáct ze třinácti členů takzvaného Toflova gangu. Tak zní rozsudek, který v pátek ráno vynesl předseda senátu brněnského krajského soudu Miloš Žďárský. Část z obžalovaných dostala také vysoké pokuty.

Nejvyšší trest dostal bývalý policista Miloš Almásy, který podle obžaloby s rovněž bývalým policistou Michalem Toflem vydírání organizoval. Tofl byl v roce 2010 zastřelen. Soud Almásyho poslal na devět let vězení a udělil mu navíc pokutu milion dvě stě tisíc korun. Soud zprostil pro nedostatek důkazů obžaloby Rudolfa Setváka a Eduarda Poláka.

Rozsudky v kauze Toflova gangu
Miloš Almásy 9 let vězení, pokuta 1,2 milionu korun
Eduard Slanina 8 let ve vězení, pokuta 600 tisíc korun
Radoslav Petr 7 let ve vězení
Roman Velecký 6 let ve vězení, pokuta 250 tisíc korun
Lubomír Mokrý 6 let ve vězení, pokuta 120 tisíc korun
Milan Vítek 5 a půl roku ve vězení, pokuta 100 tisíc korun
Roman Procházka 5 let ve vězení, pokuta 100 tisíc korun
Petr Křipský 4 a půl roku ve vězení, pokuta 200 tisíc korun
Jaromír Šálek 4 roky ve vězení, pokuta 200 tisíc korun
Zdeněk Olah 3 roky ve vězení
Stanislav Dobrovolný 3 roky ve vězení
Rudolf Setrvák zproštěn viny
Eduard Polák zproštěn viny

Soudce Miloš Žďárský zdůraznil, že se při devětapadesáti soudních jednání a výslechem sto osmdesáti svědků nepodařilo prokázat, že by existovala zločinecká organizace Toflův gang. Tedy podle něj nebylo prokázáno, že by existovala alespoň skupina tří lidí s vnitřně provázanou strukturou. "Že nejsou důkazy o existenci Tofla gangu, to neznamená, že Tofl trestnou činnost nepáchal. Pokud by stanul před soudem, tak by byl s velmi vysokou mírou pravděpodobností uznán vinným ve dvanácti bodech obžaloby. Z našeho pohledu šlo to byla osoba nejvýznamenější," uvedl Žďárský.

Podotknul, že členové gangu se coby policisté či bývalí policisté snížili pod úroveň lidí, jejichž trestnou činnost ve službě vyšetřovali.

Státní zástupce Martin Brzobohatý navrhoval obžalovaným podstatně vyšší tresty. Podle něj by měli strávit mnozí z nich za mřížemi až o pět let více. Žalobce ale odkazoval na to, že údajná skupina nazývaná Toflův gang byla zločineckou organizací. S tím ovšem u soudu neuspěl. 

Podle obžaloby se skupina dopustila dvaceti vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Na vydírání prý vydělala miliony. Odhalena byla po dvanácti letech. Odsouzení si na podnikatele vymysleli obvinění a následně mu nabídli, že jeho kauzu nechá zahladit, pokud za to ovšem zaplatí.

Verdikt není pravomocný. Odsouzení se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Zdroj ČTK

Štítky soud, brno, zprávy, 2014, tofl, toflův, gang, miloš, almásy, petr, křipský, Milan, Vítek, Roman, Velecký, Stanislav, Dobrovolný, Jaromír, Šálek, věznice, Roman Procházka, Vrchní soud v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Toflův gang: jedenáct vinných, dva soud osvobodil  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.