Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slovák měl krást v moravských domovech důchodců

Jihomoravská policie viní osmatřicetiletého Slováka z neobvykle dlouhé série krádeží v domovech důchodců a podobných zařízeních v celém Česku. Vyšetřovatelé jej zatím obvinili v deseti případech. Vloupání má však nejspíš na svědomí mnohem víc. Kriminalisté evidují na 120 podobně provedených činů. Slovákovi hrozí až osm let vězení, nyní je ve vazbě, řekli dnes policisté novinářům.

Tři další podezřelé, kteří jsou na Slovensku, budou čeští kriminalisté vyšetřovat ve spolupráci s tamní policií. Skupinu dohromady tvořily dva manželské páry, které žily v menší osadě na venkově. Hovoří převážně maďarsky. Za mřížemi je zatím jen Slovák zadržený v Česku, zbývající trojice je vyšetřována na svobodě. 

Skupina podle policie pravidelně vyjížděla krást do Česka, po návratu pak vždy pořádala několikadenní oslavy. Zaměřovali se na domovy seniorů, pečovatelské domy a ústavy pro postižené, které si pečlivě vybírali a předem obhlíželi. Peníze obvykle brali z trezorů v kancelářích, kam si své cennosti odkládají i obyvatelé domovů. Jednou podle policie kradli také v klášteře ve Střelicích u Brna.

Členové skupiny byli recidivisté, postupovali zkušeně. Čidla kamer například přestříkávali montážní pěnou, na parapety sypali pepř, aby zmátli psy. Za jednu noc stihli "navštívit" i několik zařízení. "Když na jednom místě nenašli trezor, tak hned vyrazili na další místo, aby neodjeli z prázdnou," uvedla kriminalistka Alena Knotková.

Vyšetřovatelé Slováka zadrželi začátkem července na dálnici u Velké Bíteše. Tehdy zrovna vyjel na obhlídku sám, bez kompliců. Dosud vyčíslená škoda se vyšplhala k milionu korun, policie ale předpokládá, že se obvinění postupně rozšíří o další skutky, a tak vzroste i škoda.    

Většina peněz odcizených seniorům a postiženým skončila v hracích automatech. Zloději si však také koupili pozemek a financovali z lupu opravu domku. Pravděpodobně za peníze také nakupovali drogy.

Zdroj ČTK

Štítky domovy důchodců, zloděj, Slovensko, Brno, Velká Bíteš, policie, Česko, peníze, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovák měl krást v moravských domovech důchodců  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.