Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Šéf brněnských strážníků dostal roční trest s 18 měsíci podmínky

Za neoprávněné nakládání s informacemi a osobními údaji lidí z databáze městské policie potrestal Městský soud v Brně šéfa strážníků Jaroslava Přikryla ročním odnětím svobody s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Dnes to řekla mluvčí soudu Gabriela Stočková. Soud o trestu rozhodl už na konci června, jeho výši ale zveřejnil až poté, co Přikryl příkaz obdržel. Trest není pravomocný, šéf strážníků může podat takzvaný odpor.

"Pokud pan obviněný odpor podá, trestní příkaz se v celém rozsahu ruší a soud věc projedná ve veřejném hlavním líčení," uvedla Stočková. O výši trestu soud rozhodl trestním příkazem bez hlavního líčení. Jako první na na případ upozornil server iDnes.cz. Přikrylovi hrozilo až pět let vězení. 

Kauza souvisí s jiným případem, v němž je Přikryl stíhán za nezákonný postup při vyřizování dopravních přestupků. Některé z nich prý řešil místo pokuty domluvou, čímž údajně zneužil pravomoci veřejného činitele. Přikryl se na proces připravuje od konce loňského roku a právě při této přípravě podle žaloby udělal chybu. K soudu totiž zaslal dokumenty městské policie obsahující osobní údaje lidí, jejichž dopravní přestupky v minulosti řešili strážníci nikoli pokutou, ale jen domluvou. Za toto jednání byl nyní Přiryl trestním příkazem potrestán. 

Podle žalobce Jana Petráska totiž Přikryl údaje o lidech získal neoprávněnou lustrací informačního systému Městské policie Brno. Nedělal to v rámci zákonem stanovených práv a povinností obecní policie, ale pouze za účelem své obhajoby.

Přikryl vede brněnskou městskou policii od března 2011. Primátor Roman Onderka (ČSSD) ho zatím ponechal ve funkci. "Své principiální názory, mezi něž patří i názor na presumpci neviny, neměním. Konkrétní kroky jsem připraven učinit v okamžiku pravomocného rozhodnutí soudu," řekl Onderka.

Zdroj ČTK

Štítky Městská policie, Brno, Jaroslav Přikryl, obecní policie, Městský soud v Brně, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf brněnských strážníků dostal roční trest s 18 měsíci podmínky  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.