Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policie zatkla falešné prodejce iPhonů a playstationů, podvedli stovky lidí

Nejméně půldruhého roku řádil na nejnavštěvovanějších internetových inzertních portálech dvaadvacetiletý mladík. Tomu nevadilo, že je stíhaný pro předcházející podvody na síti sítí a již odsouzený pro vydírání. Nevadilo mu ani, že má nastoupit výkon trestu. To byly mimo jiné důvody k tomu, aby vzal do party o rok staršího mladíka. Oba podvodníci používali velmi jednoduchý model. Na internetu nabízeli k prodeji téměř výhradně mobilní telefony iPhone a herní konzole Playstation. Zboží se však žádný ze zákazníků nikdy nedočkal.

Už při zadávání inzerátu se podvodníci snažili vzbudit u zájemce co největší důvěru. Inzeráty doplňovali řadou fotografií, samozřejmě stažených z internetu, přidávali i další doklady. Například fakturu o koupi, daňový doklad, případně kopii občanského průkazu. Údaje byly upravené a kopie občanských průkazů rovněž. Podvodníci používali ve většině případů doklad z velkého internetového obchodu s elektronikou. Pozorný zájemce o koupi zboží ale musel snadno přijít na to, že se jedná o falsifikát.

Mladíci si například nedělali žádné starosti se správným výpočtem DPH. To bylo v mnoha případech účtováno ve výši 2 000 Kč. Pachatelé požadovali výhradně platbu předem na bankovní účet. Jakmile dostali peníze, přestali komunikovat. V průběhu své činnosti postupovali sofistikovaně. Měnili telefony i bankovní účty. Ty si nechávali vytvořit nejdříve na své doklady, později využívali stávající nebo nově zřízené účty kamarádů a náhodných přátel. Využívali také služeb mobilních peněženek. Celkem měli k dispozici více než šedesát účtů. Rovněž telefonů i telefonních čísel bylo několik desítek. Pokud přece jenom přistoupili na osobní předání, domluvili si schůzku, na kterou nedorazili.

ČTĚTE VÍCE Mladík si nechává platit předem, iPhony a Playstationy nepošle

Oba mladíci bydleli pronajatých bytech, později pak zvolili pohodlnější variantu v hotelech, které často měnili. Všechny získané peníze prakticky obratem utratili. Pro oba muže nebylo problémem za večer v baru propít i dvacet tisíc korun. V minulých dnech získali kriminalisté informace o tom, že by se mohli zdržovat ve čtyřhvězdičkovém hotelu poblíž Prahy.

Policisté připravili akci, při níž byli oba mladíci zadrženi poblíž hotelu policisty zásahové jednotky. To se oba právě vraceli z bohatýrského nákupu dárků pro večer očekávanou dámskou společnost. Mladší z dvojice putoval přímo do vězení. O vzetí komplice do vazby rozhodl na návrh policie soudce.

Kriminalisté předpokládají, že oba na internetu podvedli nejméně čtyři stovky zájemců o koupi elektroniky se škodou kolem dvou miliónů korun.

Štítky mladík, brno, jihomoravský kraj, jižní morava, podvody, falešný eshop, PlayStation, iPhone, zasílání, policie, Internet, hotel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zatkla falešné prodejce iPhonů a playstationů, podvedli stovky lidí  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.