Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policie podezírá skupinu 30 Brňanů z praní špinavých peněz

Policie podezírá přes 30 Brňanů z praní špinavých peněz na mezinárodní úrovni. Na internetu si našli práci. Své nové zaměstnavatele nikdo z nich neviděl. Na jejich účty pak přišly ze zahraničí takzvané ověřovací platby. Většinou šlo o částky kolem 2000 eur (56.000 Kč).

Lidé je z účtů vybírali a podle pokynů poslali do zahraničí. Pak kontakt se zaměstnavateli skončil. Transakce tohoto druhu jsou podezřelé a lidé by se jich měli vyvarovat, řekl dnes mluvčí policie Pavel Šváb.

Údajní zaměstnavatelé slibovali na internetu dobře placenou práci z domu na pozici asistenta manažera. Na inzerát odpověděli nezaměstnaní nebo matky na rodičovské dovolené, které si chtěly přivydělat. Následně vyplnili dotazník. Pak dostali potvrzení, že práci získali a jejich prvním úkolem byla tzv. ověřovací platba.

Každý z nových zaměstnanců zaslal zaměstnavatelům údaj o svém bankovním účtu, na který mu záhy dorazila platba v eurech. Z nich si po výběru mohl zhruba 50 eur (asi 1400 Kč) nechat. Zbytek částky ale musel přeposlat zaměstnavatelům do zahraničí. Po uhrazení ověřovací platby již noví zaměstnavatelé nejsou k zastižení.

Podrobnosti k případu mluvčí nesdělil s tím, že na objasňování kauzy pracují policisté z hospodářské kriminálky.

Šváb zdůraznil, že lidé, kteří se zapojili do přeposílání peněz, jsou podezřelí z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Pokud je spáchán v nedbalosti, tak za něj hrozí rok vězení, pokud jde o úmyslný skutek, hrozí čtyři roky vězení.

"I když mohli naletět a peníze přeposílali v dobré víře, mohou z toho mít velké problémy. Trest sice může být mírný, jde ale o to, že pak mohou mít záznam v trestním rejstříku. S takovýmto škraloupem se pak práce hledá špatně," doplnil mluvčí.

Zdroj: ČTK

Štítky kriminalita, podvod, peníze, policie, Brno, platba, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie podezírá skupinu 30 Brňanů z praní špinavých peněz  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.