Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Brněnsku nalezeny tři mrtvé děti

Tři mrtví novorozenci byli dnes nalezeni ve sklepě domu v obci Vlasatice nedaleko Pohořelic. Dle serveru Týden.cz byli zřejmě zavražděni, k činu se doznala jejich matka. Mluvčí policie Brno-venkov Bohumil Malášek odmítl událost jakkoli komentovat.

Podle serveru zatím není jasné, kdy děti zemřely. Motivem činu byla prý neutěšená životní a finanční situace. Další informace poskytne policie během pátku. O dalším vývoji vás budeme informovat.

AKTUALIZACE 11:00

Dosud nebylo potvrzeno, že by vrahem byla matka. Právě probíhá tisková konference Policie ČR, kde by mělo dojít k upřesnění současných dohadů.

Dle zpravodajství České televize matka pravděpodobně již dříve zavraždila dvojčata a později nedávno narozené další dítě. Na případ měl upozornit její ošetřující gynekolog. Starosta obce Vlasatice novinářům sdělil, že policie dorazila do obce ve čtvrtek kolem 18. hodiny. Žena strávila noc ve vazbě, policie ji však z neupřesněných důvodů nemohla řádně vyslechnout.

Manželé mají dle České televize další dvě děti ve věku 6 a 11 let. Otec dětí o předchozích těhotenstvích ženy nevěděl a nedokáže si celou situaci vysvětlit. Sociální odbor v Pohořelicích údajně neměl důvod rodinu sledovat. Jak jsme již dříve uvedli, jako důvod vraždy matka měla uvést neutěšenou finanční situaci rodiny. Dle informací ČT bylo s rodinou vedeno od loňského července insolvenční řízení.

AKTUALIZACE 12:30

Matka se přiznala k usmrcení tří novorozenců, nalezených ve čtvrtek ve sklepě u domku ve Vlasaticích na Brněnsku. Policie ji obvinila z vraždy. Ženě hrozí až doživotní trest vězení. Policisté nyní připravují návrh na uvalení vazby. Novinářům to dnes řekl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. Případ zařadil k nejzávažnějším, které kriminalisté v kraji v posledních letech řešili.

Jedno dítě zemřelo zřejmě v květnu bezprostředně po porodu, dvě přibližně před rokem. Patrně to byla dvojčata. Přesnou příčinu úmrtí všech tří novorozenců určí až soudní pitva. Policisté se kvůli věku obětí nechtějí blíže vyjadřovat k okolnostem nálezu a způsobu provedení činu. Nezveřejnili ani pohlaví dětí.

K odhalení případu přispěl gynekolog. Žena narozená v roce 1982 u něho byla v těhotenství na kontrole. Když znovu přišla po porodu, řekla mu, že dítě zemřelo v nemocnici. Lékař měl zřejmě pochybnosti a informoval policii. Když kriminalisté ve čtvrtek prohledávali domek a přilehlý sklep, objevili také dvě další těla.

Policisté zatím obvinili pouze matku dětí. "Ona tvrdí, že celou dobu své těhotenství tajila a manžel o ničem nevěděl. Je to otázka dalšího vyšetřování," řekl Tržil. V rodině, která svépomocí opravovala menší rodinný domek, žily také dvě starší děti.

Matka podle vyšetřovatelů uvedla, že těhotenství tajila kvůli špatné finanční a sociální situaci. Kvůli podobným případům vznikly v posledních letech takzvané babyboxy, kam mohou matky anonymně odložit své novorozené děti, pokud se o ně z nějakéh důvodu nemohou nebo nechtějí starat. Babyboxy takto zachránily 87 dětí, zatím poslední přibylo v červnu v Havlíčkově Brodu.

Zdroj ČTK

Štítky vražda, Vlasatice, matka, Brněnsko, policie, sklep, Pohořelice, Česká televize, těhotenství, okres Brno-venkov, Policie České republiky, Babybox

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku nalezeny tři mrtvé děti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.