Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místostarosta se útoku nebránil, hlavu mu uřízli po smrti

Místostarosta Brna-Židenic Aleš Vytopil se před smrtí svému vrahovi nebránil. Před brněnským krajským soudem to řekl lékař Michal Zelený, který mrtvé tělo politika loni bezprostředně po jeho nálezu pitval.

Soudní znalec Zelený u soudu řekl, že tělo Aleše Vytopila bylo částečně mumifikováno, zasypáno vápnem. „Chyběla nejpodstatnější část, hlava. V oblasti přechodu krku a trupu byla mnohočetná řezná poranění, která svědčila o odřezání hlavy od trupu.“ Znalci se spíše přiklánějí k názoru, že hlava byla oddělena od těla až po smrti.

„Nezjistili jsme ani žádné známky obrany,“ řekl soudní znalec, který zdůraznil, že na těle místostarosty nenašli lékaři žádné stopy a poranění, které by svědčily o nějaké obranné reakci mrtvého.

Krev se podle Zeleného v těle mrtvého nenacházela. „Nemohli jsme proto zjistit případné stopy alkoholu nebo jiných látek,“ řekl. Další poranění na ostatcích podle něj nebyla. „Našli jsme pouze defekty, které nevykazovaly hojící efekty, vznikly proto až po smrti,“ upřesnil Zelený.

Bezprostřední příčinu smrti nelze se soudně lékařského hlediska určit. Chyběla totiž hlava. „Vzhledem k tomu, že zbytky těla nevykazovaly žádná traumata, lze tedy předpokládat, že k úmrtím došlo se smrtelným poranění v oblasti hlavy,“ uzavřel Zelený.

Podle soudního znalce nebylo k oddělení hlavy od trupu zapotřebí hrubé síly. Uříznout ji proto teoreticky mohli jak obžalovaný Filip Onderka (38), tak jeho drobnější exmanželka Radka Onderková-Pojerová (46).

Podle obžaloby zavraždili exmanželé Onderkovi místostarostu Židenic loni 9. září v Mariánském údolí u parkoviště nedaleko brněnské výletní restaurace Eldorádo. „Muž zemřel na následky střely do hlavy,“ řekla státní zástupkyně Eva Eichlerová.

Oba obžalovaní pak tělo odvezli a u silnice mezi Ivančicemi a Polankou jej zakopali. Předtím ještě zavražděnému muži uřízli hlavu, tu policie dosud nenašla. Pro případné odsouzení obou pachatelů by však byla klíčovým důkazem.

Obžalovaný Filip Onderka soudci Tomáši Kurfiřtovi řekl, že Vytopila zastřelila jeho bývalá žena. „Je impulsivní, střelila ho po hádce z deseti centimetrů do hlavy. Byl na místě mrtvý,“ řekl. Bližší podrobnosti odmítl říci, svoji bývalou ženu totiž údajně stále považuje za ‘osobu blízkou‘. Přiznal ale, že pomáhal odklidit mrtvé tělo místostarosty.

Onderková obvinění svého exmanžela odmítla. „Vytopila neznám a nikdy jsem ho neviděla,“ prohlásila. Uvedla, že trpí anorexií, v době vraždy údajně vážila pouhých 35 kilogramů. „Nebyla bych vraždy fyzicky schopna,“ hájila se žena, živící se privátním sexem a vykládáním z karet.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Krajský soud, vražda, Vytopil, židenický místostarosta, Onderka, Onderková-Pojerová, smrt, soudní znalec, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místostarosta se útoku nebránil, hlavu mu uřízli po smrti  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.