Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Matka z Vlasatic stráví dvaadvacet let ve vězení

Za vraždu tří novorozenců poslal ve středu ráno brněnský krajský soud na dvaadvacet let za mříže jednatřicetiletou matku z Vlasatic na Brněnsku. Úhrnný trest by si měla odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Žena v květnu 2012 porodila ve svém rodinném domě dvojčata a o rok později holčičku. Děti vždy usmrtila a odnesla je do sklepa sousedního objektu. Matka nejdříve tvrdila, že ji k vraždě dětí přiměla špatná sociální situace a napjaté vztahy v rodině. Později původní přiznání popřela.

Soudce Tomáš Kurfiřt při vyhlašování rozsudku připomněl, že obžalovaná měla tři verze. Nejprve se k činům přiznala, potom tvrdila, že dětem ublížit nechtěla, a naposledy potvrdila zabití jednoho z dětí s tím, že další dvě se narodily mrtvé. "Jako pravdivou bereme verzi první, protože je v souladu se vším, co bylo prokázáno," uvedl Kurfiřt.

Podle něj žena tajila první dvojčetné těhotenství, dokonce i před manželem a nejbližšími příbuznými. O druhém vědel pouze její ošetřující gynekolog, který na chybějící dítě a celý případ upozornil. "Kdyby dětem neublížila obžalovaná a neměla to v úmyslu, jak tvrdila u hlavního líčení, nelze vysvětlit, jak byly děti odtržené po porodu od matky a jak by se jejich těla ocitla zabalená v textiliích v igelitových taškách ve sklepě domů," řekl Kurfiřt.

Vyloučil také teorii o narození mrtvých dětí. "Verze, že by obžalovaná jedno z dětí udusila a dvě se již narodila mrtvá, jak zase tvrdila v závěrečné řeči, není v souladu s utajováním obou těhotenství a porodů," podotkl soudce. Dodal, že žena podle znaleckých posudků netrpěla při spáchání trestného činu ani po něm žádnou duševní poruchou nebo chorobou a byla plně při smyslech.

Rozsudek nenabyl právní moci. Obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, nicméně obhájce Miloš Hoff hned po soudním jednání řekl, že podá odvolání. "Soud nedal mé mandantce žádnou možnost na znovuzačlenění do společnosti.
Trest ve výši dvaadvacet let se dá přirovnat k doživotí,"
sdělil Hoff.

V odvolání chce poukázat hned na několik věcí. "Nebyl řádně ověřen psychický stav mé mandantky ani vypracován revizní znalecký posudek. Také nikdo nezjišťoval stav s ohledem na její nadměrné užívání alkoholu a marihuany v době páchání
skutků,"
informoval Hoff.

Dodal, že jeho mandantce také hrozí ve vězení nebezpečí. "Všichni dobře víme, jaké složení věznice se zvýšenou ostrahou
mají a že usmrcení dítěte je považováno za nejhorší trestný čin, který mezi lidmi existuje,"
upozornil Hoff.

Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová je s rozsudkem spokojená, avšak také si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. "Trest se mi jeví jako přiměřený. Žádným dokazováním nebyla potvrzena psychická porucha a podle mého názoru za vším stojí osobnostní rysy obžalované a způsob jejího života," uzavřela Zámoravcová.

Zdroj ČTK

Štítky Vlasatice, vražda, novorozenci, soud, přiznání, trest, zprávy, brno, 2014, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matka z Vlasatic stráví dvaadvacet let ve vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.