Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékárnice si za prodej léků výrobcům drog odsedí 4 roky

Nejvyšší soud (NS) potvrdil lékárnici Sylvě Kolleové čtyřletý trest vězení za prodej velkého množství léků potřebných k výrobě pervitinu. Kolleová se trestné činnosti dopouštěla jako majitelka provozovny v Pohořelicích na Brněnsku.

Soud její dovolání odmítl koncem května, nyní usnesení zpřístupnil na internetu. Zaměstnankyně lékárny Blanka Grycová, jež dostala podmíněný trest, dovolání k NS nepodala.

Pohořelické farmaceutky prodaly zákazníkům léky, z nichž lze vyrobit 28 kilogramů pervitinu. Porušovaly přitom pravidla, která tento druh léčiv regulují. Léky obvykle nakupovala najatá dívka, která si přinesla více občanských průkazů, na každý z nich si koupila jeden balíček. Lékárnice vinu popíraly.

V dovolání k NS Kolleová vyjádřila názor, že zákon neporušila. Stíhání navíc označila za nepřípustné. Státní ústav pro kontrolu léčiv podle ní neoprávněně shromáždil a poskytl policii osobní údaje lidí, kteří léky v Pohořelicích nakupovali. NS ale důvod k zásahu nenašel.

"Nutno zdůraznit, že odsouzení obviněné není založeno pouze na důkazech, jejichž procesní účinnost se snaží zpochybnit, nýbrž rovněž i na důkazech dalších, které není důvodu jakkoli zpochybňovat," stojí v usnesení senátu s předsedou Jiřím Engelmannem.

NS shodou okolností nedávno projednával také případ další lékárnice, podezřelé z prodeje velkého množství léků výrobcům drog. Českobudějovický krajský soud v roce 2011 její případ předal do přestupkového řízení.

Nejvyšší státní zastupitelství s tím nesouhlasilo a NS nyní nařídil nové projednání.

Zároveň NS potvrdil, že léčivé prostředky s obsahem pseudoefedrinu využívané k výrobě pervitinu představují takzvaný prekurzor uvedený ve skutkové podstatě trestného činu nedovolené výroby drog. Důvodem je hlavně snadnost přípravy pervitinu z tohoto typu léků, což obhajoba jihočeské farmaceutky zpochybňovala.

Výroba si podle NS nevyžaduje drahé laboratorní přístroje, těžko dostupné suroviny ani odborně kvalifikovaného pachatele. "Pro závěr o poměrně snadném extrahování pseudoefedrinu ze zmíněného léku a jeho proměnu v pervitin svědčí i podmínky, za nichž lze tuto výrobu provozovat, ale též značný počet ilegálních výroben pervitinu každoročně odhalených," rozhodl soud.

Zdroj: ČTK

Štítky soud, nejvyšší soud, Brno, lékárnice, prodej léků, drogy, metamfetamin, droga, Pohořelice, Nejvyšší soud České republiky, Brněnsko, výroba, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Senát Parlamentu ČR, Nejvyšší státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékárnice si za prodej léků výrobcům drog odsedí 4 roky  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.