Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krajský soud začal vyslýchat policisty z Toflova gangu

Krajský soud v Brně rozplétá kauzu takzvaného Toflova gangu, údajného zločinného spolčení policistů. Státní zástupce obžaloval 13 mužů z trestných činů účasti na organizované zločinecké skupině, vydírání, loupeže a násilí proti úřední osobě.

Hlavní líčení s obžalovanými zahájil předseda trestního senátu Miloš Žďárský dnes v devět hodin. „Na programu budou úvodní výslechy obžalovaných,“ řekla mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková. Dodala, že výslechy obžalovaných zaberou kromě pondělí i tři následující dny. „Po úvodních slyšení obžalovaných soudce proces odročí,“ poznamenala mluvčí.

Údajná organizovaná skupina bývalých i současných policistů podle žaloby v letech 1998 až 2010 vydírala a zastrašovala podnikatele. Působila především na jižní Moravě. Členové údajného gangu využívali svých znalostí a kontaktů u policie, oběti si vybírali mezi podnikateli, kteří měli sami potíže se zákonem.

Prvních šest lidí zatkli policisté loni 2. srpna, v průběhu dalších měsíců pak přibylo dalších sedm obviněných. Státní zástupce pak všech třináct stíhaných mužů obžaloval - v případě prokázání viny jim hrozí tresty od deseti do šestnácti let vězení.

Hlavou gangu byl údajně bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminálky Michal Tofl, kterého v roce 2010 zastřelil nájemný vrah před jeho domem v Brně-Žebětíně. Vraždu policisté údajně objasnili až letos v květnu. Hlavní podezřelý Petr Pavel Bezděkovský, který byl podle některých zdrojů údajně i policejním informátorem, se pak ve vazbě v Olomouci za nevyjasněných okolností oběsil na prostěradle.

Obhájci obžalovaných mužů vesměs teorii o zločinném spolčení jejich klientů odmítají. Poukazují na řadu nestandardních policejních postupů při vyšetřování celé kauzy. Manželka zavražděného Tofla upozornila například na pozdní přílet policejního pátracího vrtulníku - po třech hodinách od vraždy mohli její pachatelé klidně zmizet v zahraničí.

Policisté rovněž proti vší logice ihned nezajistili auto, ve kterém byl její manžel zastřelený - a odvezli jej do garáží leasingové firmy. Tím podle advokátů znehodnotili a zpochybnili řadu důkazů. Právníky rovněž zarazilo, že na místo Toflovy vraždy se dříve, než brněnská kriminálka, dostavili lidé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Manželka zavražděného Tofla vyjádřila přesvědčení, že její manžel zemřel, protože prý hodlal zveřejnit praktiky elitního policejního útvaru, na které při své práci soukromého detektiva přišel.

Podle obžalovaných členů údajného gangu jsou obvinění proti nim zmanipulovaná. Jeden z obviněných Eduard Slanina v rozhovoru pro týdeník Respekt prohlásil, že spis je plný účelových lží. Podle jeho obhájce Petra Nováka objížděli lidé z Generální inspekce bezpečnostních sborů věznice a verbovali svědky, kterým údajně nabízeli výhody, pokud budou vypovídat, jak policie bude potřebovat.

V řadách brněnského podsvětí panuje přesvědčení, že v celém případu jde především o vyřizování účtů mezi policisty a jejich jednotlivými útvary.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Krajský soud, Brno, Toflův Gang, 13 obžalovaných, Krajský soud v Brně, Miroslava Sedláčková, Petr Pavel, Petr Novák, Jihomoravský kraj, Mediafax, GIBS, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud začal vyslýchat policisty z Toflova gangu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.