Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Knihu s Hitlerovými projevy šetří policie

Policie podezírá v souvislosti s vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy jednu osobu z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Dnes to řekla policejní mluvčí Petra Vedrová. Výbor z projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera se na trhu objevil loni. Podle nakladatele a překladatele Pavla Kamase má kniha lidem poskytnout dosud prakticky nedostupné projevy jako podklad pro svobodné utváření názorů. Podle slovenského portálu Sme je podezřelým Kamasův spolupracovník Lukáš Beer, který napsal do knihy předmluvu a komentáře.

Případ se bude podle Vedrové projednávat ve zkráceném přípravném řízení. Podezření z přečinu sdělili policisté ve čtvrtek, do dvou týdnů by se podezřelý mohl dostat před soud. Knihu odborníci už dříve kritizovali. Poukázali na to, že projevy jsou jedním z nástrojů propagandy a bez odborného komentáře mohou být zavádějící. Hitlerovy projevy vydalo nakladatelství Guidemedia. Někteří prodejci knihy tohoto nakladatelství v minulých dnech stáhli z prodeje. Policisté už dříve chtěli vyslechnout majitele nakladatelství Kamase a Lukáše Nováka ohledně držitelství autorských práv. Na policii odmítli vypovídat.

Kniha je výborem z projevů nacistického diktátora z let 1939 až 1942. Publikace má 650 stran, náklad činí 10.000 kusů a prodává se jen na internetu. Podle propagačních textů na webu hitlerovyprojevy.cz se čtenář knihy dozví, že Hitler mluvil o Češích s úctou a uznáním, vážil si Slováků, usiloval o mír, chtěl nechat zakázat některé zbraně hromadného ničení, přál si upřímné přátelství s Anglií a neměl nic proti Rusům. 

Podle politologa Miroslava Mareše doposud panují nejasnosti ohledně toho, co všechno je v podobných případech trestné a co ne. "Je to případ zajímavý a podle mne určí rozsah trestního paragrafu, co všechno pod něj spadá. Může vymezit mantinely, co trestné je a co není. V každém případě je to kontroverzní případ," řekl Mareš.

O nakladatelství Guidemedia se zmiňuje také situační zpráva o extremismu za první čtvrtletí letošního roku, kterou vydalo ministerstvo vnitra. Komentář ke knize o Hitlerových projevech podle zprávy přímo i nepřímo obhajuje nacismus. "Ediční plán nakladatelství pak přímo potvrzuje propagaci těchto idejí pod zástěrkou publikace historických knih či děl," stojí ve zprávě.

Zdroj ČTK

Štítky Adolf Hitler, projevy, kniha, policie, Brno, Pavel Kamas, Lukáš Beer, Miroslav Mareš, Lukáš Novák, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihu s Hitlerovými projevy šetří policie  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.