Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zloději přišli na zákeřnou metodu, jak tahat z firem peníze. V Česku tak ukradli desítky milionů korun

Na rafinovanou metodu, jak vytáhnout z firem obrovské množství peněz, přišli různí podvodníci v České republice. Jen za letošní rok vytáhli z firem 30 milionů korun.

Jihomoravští policisté od května letošního roku řeší desítky případů podvodných e-mailů. Téměř dvě stovky poškozených firem obdrželo e-mail, který se na první pohled tváří věrohodně.  Legenda je velmi jednoduchá a vždy stejná. Účetní konkrétní firmy obdrží e-mailovou zprávu, kdy se její  finanční ředitel či majitel firmy dotazuje, zda může být zaplacen určitý finanční obnos. Požadavek je od 9 do 140tisíc eur. Účetní pak řediteli potvrdí, že je možno tuto finanční částku proplatit. 

V některých případech řediteli sdělí i sumu jakou v současné době mají na účtu. Ředitel opět elektronickou formou dá účetní pokyn k proplacení požadované částky s dalšími instrukcemi. Oznámí ji také, že doklady dodá později a do účelu platby, aby napsala například seminář, elektrické stroje apod. Tímto způsobem poškozené firmy odeslaly neznámým zlodějům více než 30 milionů korun. Další společnosti podvod včas odhalily a platbu neprovedly. Zloději po nich chtěli dalších zhruba 150 milionů korun.

„Dopadení a odhalení pachatele je v těchto případech velmi složité. Elektronická komunikace probíhá ze zahraničí, kde končí i finanční částky podvodně vylákané z firem," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Nejlepší ochranou před takovými případy je podle policistů především dobře nastavená interní komunikace uvnitř firem. „Je důležité věnovat pozornost takovýmto požadavkům a při sebemenším podezření si ověřit, zda požadavek je opravdu od osoby, která toto požaduje," dodala Komárová.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj PČR

Štítky zloději, podvody, firmy, peníze, emaily, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději přišli na zákeřnou metodu, jak tahat z firem peníze. V Česku tak ukradli desítky milionů korun  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.