Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno a kraj dají na olympijský park patnáct milionů. Dalších pětadvacet půjde na ledové plochy

Brno s Jihomoravským krajem dají přes 15 milionů korun Českému olympijskému výboru na vybudování olympijského parku. Vznikne v Brně v areálu veletrhů v únoru příštího roku při zimní olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu. Kromě toho Brno pořídí zhruba za 25 milionů korun ledové plochy, které bude využívat i po olympiádě každoročně od listopadu do března. Lidé budou moct v parku sledovat na obrazovkách výkony sportovců a také si vyzkoušet různé sporty od hokeje přes rychlobruslení až po curling.

Poskytnutí peněz dnes schválilo brněnské zastupitelstvo. Už dříve vymezilo na akci deset milionů korun, nakonec dalo osm milionů a přidá k tomu od kraje 7,5 milionu korun. Brno dalo oproti předpokladu o trochu méně peněz právě kvůli pozdější dohodě o pořízení ledových ploch, což bude stát další miliony.

Parku bude sloužit celý pavilon Z. Bude v něm hokejové kluziště, rychlobruslařská dráha o délce 200 metrů i curlingové dráhy. Další sportoviště budou kolem pavilonu. Příchozí se budou moct seznámit s olympijskými sporty, ale také u obrazovek fandit českým sportovcům,  například hokejovému týmu, rychlobruslařce Martině Sáblíkové nebo biatlonové výpravě v čele s Gabrielou Koukalovou.

Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) se díky parku otevře veřejnosti areál výstaviště, jak se už dříve plánovalo. Brno dlouhodobě zamýšlí, jak areál lidem více otevřít. V posledních letech odkoupilo většinový podíl od německého vlastníka Messe Düsseldorf i zbytek akcií od minoritních vlastníků, takže je stoprocentním vlastníkem akcií společnosti.

Olympijské parky se v České republice osvědčily. V roce 2014 při olympiádě v Soči byl park na Letné v Praze, kam přišlo přes 400.000 lidí. Loni stály při letní olympiádě v Riu de Janeiro čtyři parky. Hlavní v Lipně navštívilo přes 340.000 lidí, další přišli v Ostravě, Plzni a Pardubicích.
 

Foto Olympijské parky | Zdroj ČTK

Štítky HC Kometa Brno, ledová plocha, olympijské hry, hokej, Zimní olympijské hry, Český olympijský výbor, olympijský park, Pchjongčchang, Jihomoravský kraj, Zimní olympijské hry 2014

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno a kraj dají na olympijský park patnáct milionů. Dalších pětadvacet půjde na ledové plochy  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.