Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Případy přetření a překrytí růžového tanku plachtou budou mít dohru

Případ natírání růžového tanku v Brně na zeleno půjde asi do správního řízení, tedy zřejmě k přestupkové komisi Brno-střed. Policie se případem nicméně ještě stále zabývá. Dotyčným by v případě správního řízení hrozila pokuta. Do správního řízení už zamířilo zakrývání tanku plachtou.

Růžový tank stojí na Komenského náměstí v Brně před evangelickým chrámem od 11. května, exponát je součástí výstavy Kmeny 90 a do Brna byl přivezen z Prahy. V sobotu přemalovali nazeleno část tanku členové brněnského vojenského klubu. Tři z nich policistům podávali vysvětlení.

Nebyl to jediný incident, skupina lidí růžový tank minulý týden překryla modrou plachtou s nápisem Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se k akci následně přihlásilo na facebooku. Mluvčí strážníků Jakub Ghanem prozradil, že strážníci tento případ už předali ke správnímu řízení části Brno-střed.

Ředitel vystavující Moravské galerie Jan Press už dříve řekl, že jde o nepochopení a ojedinělé excesy. Galerie tank kvůli těmto incidentům nechala obehnat zábranou z provazů.

Tank kdysi stál v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu narůžovo natřela skupina poslanců Federálního shromáždění. V Brně má tank stát asi čtyři měsíce.

K situaci kolem tanku se dnes vyjádřilo i ruské velvyslanectví v Česku, a to v souvislosti s komentáři Davida Černého. V médiích podle prohlášení tvrdil, že "tento tank byl symbolem okupačních vojsk a ničím jiným".

Chtěli bychom připomenout, že památník sovětským tankistům byl instalován v pražské čtvrti Smíchov v roce 1945, tedy dlouho před událostmi roku 1968," je uvedeno v prohlášení. Velvyslanectví připomíná, že pomník byl vytvořený na počest sovětských vojáků, kteří osvobodili české hlavní město od nacistů 9. května 1945. „Překvapují nás pokusy pošpinit památku těch, kdo přinesl mír do Evropy, zachránil četné národy před fyzickou likvidací nelidskou nacistickou vojenskou mašinérii, zastavil hrůzy holocaustu. Boj s památkami mnoho odvahy, natož pak talentu nepotřebuje," stojí v prohlášení velvyslanectví.

Zdroj: ČTK

Štítky správní řízení, Brno, Brno-střed, Praha, David Černý, Facebook, Rudá armáda, Smíchov, Federální shromáždění, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případy přetření a překrytí růžového tanku plachtou budou mít dohru  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.