Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tříletý chlapec si sbalil bačkůrky a odešel z brněnské školky bez povšimnutí sám domů. Případ teď řeší inspekce

Začátek školního roku nebyl pro rodinu třiapůlletého chlapce nijak příjemný. Teprve pár hodin po tom, co svého syna odvedli do školky, jej otec našel samotného u domovních dveří s bačkůrkami v ruce. Dítě ušlo samo téměř půl kilometru a muselo se potýkat i frekventovanou silnicí. Pochybení školky, ze které chlapec bez vědomí učitelek odešel, řeší školní inspekce.

Školní inspekce řeší závažný případ pochybení školky v brněnských Žabovřeskách, ze které sám odešel teprve třiapůlletý chlapec. Bez vědomí učitelek se dítě vydalo na nebezpečnou cestu domů. Bez dozoru a naštěstí i bez zranení se mu podařilo ujít asi 400 metrů, přejít rušnou silnici a zazvonit u domu, kde bydlí. 

„Situaci v dané mateřské škole jsme začali řešit. Provádíme tam kontrolu a zjišťujeme, jak je možné, že se něco takového stalo, jak je zajištěna bezpečnost ve škole, jak jsou zajištěny dohledy nad žáky a jak důsledně je nastaven systém prevence takovýchto událostí. Na závěry je teď ještě brzo,“ uvedl pro iDNES.cz náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Chlapec učitelkám proklouzl naprosto nepozorovaně

Případ se řeší už od prvního dne školního roku, kdy chlapec ze školky na náměstí Svornosti nepozorovaně odcestoval. Dítě si samo otevřelo dveře, podchodem prošlo čtyřproudovou silnicí, přešel silnici před domem a zazvonil u dveří, za kterými na něj čekal překvapený otec. 

„Koukal jsem, jestli ho dovedli ze školky. Nedokázal jsem si vysvětlit, co tam dělá,“ sdělil otec televizi Prima. „Paní ředitelka samozřejmě nevěděla, že dítě chybí, nevěděly to ani učitelky,“ dodal. Matka malého turisty okamžitě zavolala do školky, aby situaci probrala s ředitelkou.  „Učitelky řekly: uklidíme hračky a půjdeme ven. On uklidil hračky a odešel,“ vylíčil otec chlapce.

Dítě prý bylo hyperaktivní

Ředitelka školky Lenka Čoubková pochybení přiznala a zodpovědné učitelky údajně potrestala. Zároveň zmínila, že rodiče měli školku upozornit, že je jejich syn hyperaktivní.

„Bohužel tahle situace skutečně nastala, je nám to velice líto. Školy se v současné době trápí se zabezpečením, protože jsme instituce, které vzdělávají, a nechceme být vězeňskými zařízeními. Pokud chcete, aby byla škola otevřená rodičům i dětem, nemůžete mít zabezpečení takového rozsahu, jaké by bylo dobré a vhodné,“ řekla Čoubková TV Prima.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky inspekce, školka, dítě, nepozornost, silnice, Žabovřesky, TV Prima

Tříletý chlapec si sbalil bačkůrky a odešel z brněnské školky bez povšimnutí sám domů. Případ teď řeší inspekce  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.