Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neznámý pachatel vymámil díky podvodného emailu z české firmy téměř 2 miliony korun

Téměř o dva miliony přišla nejmenovaná česká firma kvůli neznámému pachateli. Ten se s podvodnou emailovou adresou, která byla téměř shodná s adresou chorvatské firmy, s níž česká firma obchodovala, a vymámil z ní vysokou částku. Policie varuje před podobnými podvodníky a doporučuje důkladnou kontrolu adres při výměně elektronických zpráv.

Kuriozní případ řeší kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality. Prověřují případ podvodného jednání, kdy se zatím neznámý pachatel nelegálně vložil do obchodní komunikace mezi českou a chorvatskou firmou.

Neznámý pachatel měl důmyslně promyšlený plán

Pachatel vytvořil téměř shodné e-mailové adresy s adresou chorvatské firmy, a díky tomu se vydával za jejich obchodního zástupce. Z podvržených mailových účtů komunikoval se zástupkyní české firmy, kterou tímto uvedl v omyl. Zástupkyni české firmy poslal jiné číslo bankovního účtu, kam si příští platby přál přesměrovat.Ta tak na podvodný účet poslala téměř dva miliony korun.

Policie varuje před podobnými podvodníky a doporučuje si řádně kontrolovat adresy přijatých emailů 

"Osoby zastupující firmu by si měli vždy pečlivě prostudovat e-mailové adresy, se kterými komunikují, jestli nedošlo k jejich záměně nebo úpravě. Může jít například pouze o záměnu jednoho písmena. Zejména pak buďte opatrní při změně bankovního spojení příjemce. Tady byste měli vždy zbystřit a raději celou transakci důkladně prověřit, než platbu zašlete." varuje tiskový mluvčí policie Petr Zámečník.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky email, podvod, chorvatsko, česko, policie

Neznámý pachatel vymámil díky podvodného emailu z české firmy téměř 2 miliony korun  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.