Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o kempy je na jižní Moravě enormní, provozovatelé však obtížně shánějí brigádníky

Zájem o pobyt v jihomoravských kempech stále roste, potvrzují provozovatelé. Některé kempy mají kapacity s pevnými lůžky vyprodané, jiným zbývá pár míst v méně exponovaných termínech. Všichni každý rok opravují či rekonstruují nebo chystají něco nového, aby drželi krok s konkurencí. Všichni také musí víc než v minulosti vyvinout úsilí, aby si zajistili do kempu sezonní pracovníky.

„Máme na léto zabraná všechna pevná lůžka v chatkách, apartmánech i bungalovech," řekla Michaela Kolínková z Autokempu Merkur u Novomlýnských nádrží. Podle Miroslava Zubalíka z Campu Strážnice jsou některá lůžka objednaná už rok dopředu a objednávky se plní hlavně v zimě. „Lidé chtějí kempovat a stanovat. Jsme plní tak z 80 procent na léto, lepší kapacity jsou vyprodané," řekl Zubalík.

Jindra Huszárová z Campu Pálava u Mikulova má sice léto zatím obsazené jen z poloviny, ale jen kvůli tomu, že rezervace začala vyřizovat až se zpožděním a nyní nedělá prakticky nic jiného. „Nebojím se, že bychom neměli v létě plno. Spousta lidí se k nám vrací," řekla Huszárová. Lidé jezdí do kempů na týden i na prodloužené víkendy.

Podle Marka Muchy z Campu Bítov se dá letos očekávat vynikající dovolená u Vranovské přehrady, která je po dvou letech zase zcela naplněná. „I když my máme i svůj akvapark, takže lidé, kteří se nechtějí koupat v přírodní vodě, mají alternativu," řekl Mucha.

Sehnat brigádníka je problém

Všichni provozovatelé přes zimu rekonstruují různé části areálů. A snaží se mít pro návštěvníky doplňkové služby, které jim pobyt zpříjemní. Téměř samozřejmostí je nabídka koupání, ve velkých kempech, jako je Merkur, nabízejí kulturní a pohybové aktivity, kempy zaměřené na cyklisty spolupracují s půjčovnami, k dispozici jsou kvalitní sportovní hřiště.

Naopak se provozovatelé potýkají se zajištěním sezonního personálu. „Ale nakonec lidi vždycky seženete, jen pro to musíte něco udělat," řekl Mucha. Obvykle jde o dvě skupiny lidí. Buď o starší lidi, kteří vypomáhají již několik let, nebo o středoškolské a vysokoškolské studenty. „Musíme o sobě dát vědět různými informačními kanály a jezdí k nám na brigádu studenti z celé republiky. Chtějí v kempu i bydlet a je pro ně bonus, že můžou být v přírodě," řekl Zubalík.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky autokempy, jižní morava, brigádníci, Jihomoravský kraj, léto, Marek Mucha, Novomlýnská nádrž, Strážnice, Mikulov, Pavlovské vrchy

Zájem o kempy je na jižní Moravě enormní, provozovatelé však obtížně shánějí brigádníky  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.