Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté si došlápnou na české občany, kteří schvalovali teroristický útok na Novém Zélandu

Policisté si posvítí na řadu diskutujících, kteří na českých internetových stránkách oslavovali páteční teroristický útok na Novém Zélandu. Schvalování terorismu je v Česku trestným činem a v případě odsouzení hrozí obžalovaným až rok za mřížemi.

Proti schvalování terortistického útoku se v sobotu rázně postavil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie ČR se od včerejška věnuje všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, pečlivě je prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení," uvedl na svém Twitteru.

Jeho prohlášení pak ještě doplnil policejní prezident Jan Švejdar. Podle něj nebude policie tolerovat žádné projevy sympatií s terorismem. 

Komentáře schvalující teroristický útok, při kterém mladý útočník z Austrálie zmasakroval téměř 50 lidí modlících se v mešitě ve městě Christchruch na Novém Zélandu a celý útok navíc vysílal živě na webu, se na různých českých stránkách objevily prakticky okamžitě po prvních zprávách.  

Někteří diskutující oslavují mladého ultrapravicového teroristu jako hrdinu. Podle trestního zákoníku 40/2009 Sb. přitom za veřejné schvalování spáchaného zločinu hrozí trest až jeden rok odnětí svobody.

Foto Twitter

Štítky teroristický útok, Nový Zéland, schvalování, terorismus, trestný čin, Česko, Jan Hamáček, Policie České republiky, Jan Švejdar, ČSSD, Twitter

Policisté si došlápnou na české občany, kteří schvalovali teroristický útok na Novém Zélandu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.