Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Náctileté děti přepadávaly na schůzkách v Brně lidi se zbraní v ruce kvůli značkovým botám

Brněnským kriminalistům se podařilo odkrýt zvláštní gang, který terorizoval majitele značkových bot v Brně a okolí. Čtveřice mladíků ve věku patnáct a šestnáct let si skrz falešné profily na sociálních sítích domluvila prodej či nákup značkových bot. Na smluveném místě pak na oběti vytáhli zbraně a vynutili si značkové boty či peníze.

U prodeje i koupě byla platba jasná - osobní předání a peníze v hotovosti. Když se pak oběti dostavily na schůzku, která byla předem domluvena na přesnou hodinu a místo, už tam ně čekali mladíci s jasným záměrem - získat boty (případně peníze) za pomocí výhružky zastřelením.

Peníze nebo život

V prvním případě se jednalo o boty v ceně čtyři a půl tisíce korun. Tu mladíci na místě navýšili na pět tisíc. Když se to kupujícímu nelíbilo (ani mu boty nebyly ukázány) a řekl, že s prodejem nesouhlasí, situace se vyhrotila tak, že jeden z podezřelých vytáhl zbraň se slovy „Dej mi peníze nebo tě zastřelím“.

Ve druhém případě byli podezřelí v roli kupujících. Opět si přes sociální sítě vyhlédli svoji oběť a chtěli od ní koupit značkové boty v hodnotě skoro šesti tisíc korun. Na předem domluvené schůzce si jeden z dvojice vyzkoušel boty a chtěl s nimi odejít bez zaplacení. „Na to prodávající reagoval, tak že podezřelého chytil za bundu a nechtěl jej pustit. Znovu přišla na řadu pistole a vyhrožování," uvedla policejní mluvčí Petra Hrůzová.

Prodávajícího vyzuli

Třetí případ měl obdobný scénář - znovu domluvená schůzka pod záminkou koupení bot v hodnotě sedmi tisíc korun. Tentokrát se na schůzku dostavili čtyři mladíci a prodávající, který měl v podpaží krabici s botami. Jeden z podezřelých si zkoušel boty, ostatní přitom stáli a prohlíželi si, co má jejich budoucí oběť na sobě. Přitom se jim zalíbili jeho (jak jinak než) značkové boty. Svou oběť pak svalili na zem, vyzuli mu boty, jeden z podezřelých si je obul a dali se na útěk.

Ve všech případech komunikovala hlava "gangu" prostřednictvím sociálních sítí pod smyšleným jménem, čas schůzek domlouval na pozdější odpolední hodiny a na odlehlejších místech.

Věrné kopie zbraní

„U podezřelých byly provedeny domovní prohlídky, při kterých byly nalezeny čtyři pistole (věrné kopie opravdových zbraní). Hlavní mozek celé skupiny, šestnáctiletý mladík, je stíhán vazebně, ostatní členové na svobodě. Jedná se o mladíky ve věku patnáct a šestnáct let. Svým jednáním čtveřice způsobila škodu bezmála za třicet tisíc korun," uvedla Hrůzová.

Kriminalisté mají podezření, že poškozených by mohlo být více. „Pokud jste se stali obětí takového obchodu, informujte policisty na tísňovou linku 158," uzavřela mluvčí.

Foto PČR

Štítky značkové boty, loupež, Brno, zbraně, obuv, zbraň, peníze

Náctileté děti přepadávaly na schůzkách v Brně lidi se zbraní v ruce kvůli značkovým botám  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.