Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravští policisté odhalili a zablokovali mezinárodní řetězec podvodných e-shopů

Jihomoravští policisté z oddělení kybernetické kriminality si o svátcích připsali významný úspěch. V době největší nákupní špičky odhalili provázaný řetěz e-shopů v komerční doméně i v národních internetových doménách několika států. Portály nabízely oblečení, dresy známých klubů, boty a brýle značně pod reálnou cenou. Ve skutečnosti sloužily tyto obchody jen k vylákání identifikátorů platebních karet.

Kriminalistům se tyto podvodné nákupní portály podařilo ve spolupráci se správci domén zablokovat a ve stejné době ve spolupráci s bankovními ústavy došlo k zablokování 2 500 zneužitých platebních karet.

„Případ je prošetřován jako zvlášť závažný zločin neoprávněné opatření a padělání platebního prostředku a podvod. Škoda není dosud přesně vyčíslena, ale zatím se díky bleskově provedeným opatřením pohybuje pod stotisícovou hranicí," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zkontrolujte obchodná podmínky a ideálně plaťte zboží při převzetí, radí policisté

„I v souvislosti s aktuálními výprodejovými akcemi opakovaně upozorňujeme, že je třeba nákupům přes internet věnovat patřičnou pozornost," vyzval mluvčí. Mezi hlavními ukazateli, že je s portálem něco v nepořádku, může být absence obchodních podmínek, omezené možnosti způsobu platby či špatná čeština. „Nejjednodušší metodou, jak se vyhnout problémům, je platba při převzetí zboží," uzavřel Šváb.

Foto pixabay.com

Štítky e-shop, podvod, policisté, Pavel Šváb, internetový obchod

Jihomoravští policisté odhalili a zablokovali mezinárodní řetězec podvodných e-shopů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.