Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skupinka dovezla do Česka načerno 44 milionů litrů nafty. Stát okradla stát o téměř 200 milionů

Brněnští kriminalisté zahájili trestní stíhání skupiny lidí, která se měla dopustit zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti se škodou zhruba 179 milionů korun.

Obcházení DPH

„Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že tři obviněné osoby měly dovážet do České republiky pohonné hmoty z Německa od dodavatele se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Prostřednictvím sedmi různých společností, které při dovozu zaplatily spotřební daň, ale nepřiznaly a také nezaplatily DPH, měly postupně dovezené pohonné hmoty prodávat dalším subjektům za cenu, která by však reálně nepostačovala ani k pokrytí nákladů na nákup zboží a zaplacení daní,“ shrnula mluvčí policie Iva Knolová.

44 milionů litrů nafty za jediný rok

Policisté zjistili, že tímto způsobem mělo být dovezeno v průběhu roku 2012 do České republiky 44 milionů litrů pohonných hmot. „Trojice obviněných osob přímo řídila několik společností dovážejících pohonné hmoty. Jiné firmy tito obvinění manažeři měli ovládat prostřednictvím nastrčených osob takzvaných bílých koní. Na legalizaci výnosů z trestné činnosti se měli podíleti s další dnes již také obviněnou osobou,“ dodala Knolová.

Trestní stíhání čtyř osob je vedeno na svobodě. Případ s názvem Produkt dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nafta, krácení daní, Česko, pohonné látky, Německo, Britské Panenské ostrovy, Státní zastupitelství ČR, Praha

Skupinka dovezla do Česka načerno 44 milionů litrů nafty. Stát okradla stát o téměř 200 milionů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.