Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Znečištěnému brněnskému ovzduší odlehčí nové plynové autobusy

Dvanáct nízkopodlažních autobusů na stlačený zemní plyn v délce dvanácti metrů koupí letos brněnský dopravní podnik. Provoz vozů je šetrný k životnímu prostředí a také šetří náklady. Dopravní podnik chce v následujících dvou letech koupit až sto takto poháněných autobusů.

Unikátem projektu bude také vlastní plnicí stanice. „Rozsahem jde o největší projekt se stlačeným zemním plynem v České republice. Už jsme uzavřeli smlouvy na dodávku prvních dvanácti autobusů,“ uvedl generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Podnik zároveň ve vozovně ve Slatině začal v březnu stavět plnicí stanici. „Dokončit bychom ji chtěli v červnu. Od července se pak autobusy dostanou do zkušebního provozu,“ vysvětlil technický ředitel brněnského dopravního podniku Jaromír Holec.

Dopravní podnik za dvanáct autobusů zaplatí dvaasedmdesát milionů korun, na dalších padesát milionů korun ho přijde plnicí stanice. „Na pořízení zbylých osmaosmdesáti autobusů a úpravu hal pro údržbu jsme požádali o dotaci téměř čtyři sta milionů korun z Operačního programu Životní prostředí,“ vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

V Brně jezdí tři sta jedna autobusů hromadné dopravy, nejstarší je z roku 1989. „Staré vozy začneme postupně vyřazovat hned, jakmile dorazí nové,“ dodal Holec.

Autoři

Štítky autobus, zemní, plyn, hromadná, doprava, dpmb, nákup, slatina, vozovna, mhd, Brno, zprávy, 2014, Dopravní podnik města Brna, Česko, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znečištěnému brněnskému ovzduší odlehčí nové plynové autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.