Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Olomoucké ulici se kvůli havárii vody propadla vozovka

Čtvrteční havárie na vodovodním potrubí způsobila v Brně rozsáhlou trhlinu na povrchu silnice v Olomoucké ulici za železničním mostem na křižovatce s Těžební ulicí. Pracovníci vodáren proto vyjeli na místo situaci řešit a zastavovali proudy valící se vody.

Kolem jedenácté hodiny dopoledne se však trhlina v zemi ještě zvětšila a vozovka s jízdními pruhy směřujícími k centru Brna se propadla pod zem.

„Statik proto zakázal průjezd frekventovanou Olomouckou ulicí v obou směrech a policisté požádali strážníky z Jednotky dopravní o součinnost při usměrňování dopravy,“ řekl agentuře Mediafax mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Policisté tak odkláněli vozidla přijíždějící směrem k centru Brna na Židenice. „Bylo nutné nutné využít objízdných tras přes Řípskou nebo Ostravskou ulici,“ upozornil mluvčí.

Podle mluvčího krajských hasičů Jaroslava Haida havárie vodovodního potrubí utrhla svah v Brně-Slatině a voda s bahnem zaplavila zahrady a dvory domů v osadě Černovičky. Hasiče povolali lidé původně k odstranění vyvráceného stromu a sloupu veřejného osvětlení.

„Při průzkumu po příjezdu hasiči zjistili, že strom a sloup podemlela a vyvrátila voda z prasklého potrubí. Kromě stromu a sloupu voda také podmáčela a utrhla svah u vozovky Olomoucké ulice,“ řekl Haid.

Masa vody a zeminy ze svahu o rozměrech zhruba osm krát pět metrů současně zaplavila část několik desítek metrů vzdálené osady Černovičky. Voda a bahno zasáhly několik zahrad, v nichž poničila dřevěné chatky, a zaplavila dvory domů. V zahradách osady voda kromě až půlmetrového nánosu bahna vytvořila lagunu, jejíž hladina dosahovala do metrové výšky.

Havárii vyjely likvidovat tři jednotky hasičů. K zastavení vody unikající z prasklého potrubí u Olomoucké ulice zasahovali pracovníci vodáren. Protože sesuv svahu obnažil další inženýrské sítě a podemlel vozovku, na místo vyjeli pracovníci rozvodných závodů a plynáren.

Dispečeři dopravního podniku společně s policisty usměrňovali dopravu v Olomoucké ulici. Na frekventované komunikaci byl provoz omezen do jednoho jízdního pruhu. Likvidaci následků havárie na místě koordinovali i starosta a místostarosta městské části Slatina.

Kvůli nasazení těžké techniky v Olomoucké ulici museli záchranáři vypnout troleje trolejbusových linek a část ulice od železničního mostu do křižovatku s Řipskou ulici zcela uzavřeli.

Po zastavení unikající vody hasiči v osadě Černovičky nasadili čerpadla. „Rozlehlou vodní lagunu v zahradách a vodu ze dvorů i část bahna z komunikací hasiči likvidovali téměř celé dopoledne. Kromě čerpání vody uvolňovali také ucpanou kanalizaci,“ řekl Haid.

Z kráteru po sesutém svahu u Olomoucké ulice hasiči pomocí jeřábu a navijáku postupně vytáhli několik vyvrácených stromů, sloup veřejného osvětlení a utržené části vodovodního potrubí. „K posouzení stavu a sjízdnosti částečně podemleté vozovky jsme povolali “ uvedl mluvčí hasičů.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky havárie, Brno, svah, zahrada, Mediafax, Černovičky, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomoucké ulici se kvůli havárii vody propadla vozovka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.