Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Trojka v letopočtu je ve znamení tramvajových výročí

Brněnská tramvajová doprava patří k nejstarším u nás a letos, kdy píšeme letopočet 2013, si připomíná hned několik významných kulatých výročí.

Před sto lety, 11. března 1913, bylo zrušeno barevné označení tramvajových linek a nahrazeno číselným, jak se používají dodnes.

Do té doby bílá linka dostala číslo 1 a jezdila z Pisárek k Semilassu v Králově Poli, zelená se stala dvojkou od Ústředního hřbitova do Zábrdovic, červená jedoucí od Jatek na Konečného náměstí k Tivoli dostala číslo 3, žlutou linku vystřídala čtverka jezdící mezi Zábrdovicemi a ulicí Všetičkovou na úpatí dnešní Masarykovy čtvrti a konečně pětka nahradila modrou linku z Komárova na ulici Drobného u parku Lužánky.

Významným pro tramvajovou síť je také rok 1943. Za protektorátu byla prodloužena ulice Husova pod Denisovými sady a začala tudy jezdit devítka z Černých Polí přes nádraží do Komárova.

Téhož roku v listopadu dostala spojení s centrem na Nové sady pod Petrovem předměstská Líšeň, a to tramvajovou linkou označenou písmenem L, která po válce dostala číslo 10. Dnes už do Líšně pro špatný technický stav trati nejezdí.

Vzhledem k tomu, že východní část této městské části zaznamenává velký nárůst bytové výstavby, počítá územní plán města ve výhledu s jejím obnovením.

V roce 1963 vyjely do brněnských ulic první tramvaje T3 z dílny tehdejší pražské tatrovky. Jejich modernizovaný typ jezdí sólo nebo ve spřažení dvou vozů na linkách MHD dodnes.

O deset let později před Vánoci se tramvajového spojení dočkalo i tehdy největší sídliště Lesná prodloužením trati z Černých Polí.

V roce 1983 byly prodlouženy koleje od zoologické zahrady do nové smyčky Bystrc – Rakovecká, u přístaviště lodní dopravy. Od července tudy jezdily linky 3, 10, 14 a 18.

A konečně ještě jedno kulaté připomenutí. Právě před deseti lety obdržel dopravní podnik prvních pět tramvají Škoda 03T (Anitra), které se v historii brněnského vozového parku staly vůbec prvními nízkopodlažními vozidly.

Štítky Tramvajová doprava, Brno, výročí, historie, Komárov, Tivoli, Líšeň, Královo Pole, Pisárky, Ústřední hřbitov, Dopravní podnik města Brna, Lužánky, Brněnský Petrov, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojka v letopočtu je ve znamení tramvajových výročí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.