Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud zrušil verdikt v kauze řidiče, jenž prý nepoznal chodník

Nejvyšší správní soud (NSS) už potřetí zrušil rozsudek v kauze řidiče, který dostal pokutu za parkování na chodníku na Zelném trhu v Brně. Řidič tvrdí, že kvůli nedostatečnému vyznačení chodníku nemohl tušit, že se dopouští přestupku.

Podle NSS ale lze prostor pro pěší rozeznat, přestože je dlažba ve stejné výši jako vozovka. Rozhodnutí, které NSS zveřejnil na webu, se dotýká obecné otázky, jak definovat chodník. 

NSS připustil, že přesná definice pojmu chodník v českém právním řádu neexistuje. Není to však na závadu. "Tak jako není v zákoně o silničním provozu definován pojem chodec, vozidlo či křižovatka, je nutné rovněž výraz chodník chápat shodně jako v běžném životě," stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Marií Žiškovou. Chodník je tak podle NSS část ulice či silnice, určená pro chodce a zřetelně oddělená od ostatní komunikace.

Na Zelném trhu, kde pokutovaný řidič parkoval, byl chodník odlišen jinou strukturou dlažby a obrubníkem zasazeným v úrovni vozovky. 

"Není pochyb o tom, že různorodá dlažba a její uspořádání na předmětném místě byla vysvětlitelná odlišným funkčním využitím chodníku a ostatní komunikace, nikoliv pouze estetickým uspořádáním dlažby na náměstí," napsali soudci. Přihlédli také k tomu, že řidič je zkušený a trvale bydlí v Brně, a poměry na Zelném trhu proto dobře zná.

Přestupek se stal v srpnu 2010 před budovou Divadla Husa na provázku. Komise řidiče potrestala pokutou 1500 Kč. Následnou žalobou se opakovaně zabýval Krajský soud v Brně, jehož rozhodnutí z různých důvodů rušil NSS. 

Naposledy letos v červnu krajský soud dospěl k závěru, že řidič nevěděl ani nemohl vědět, že parkoval na chodníku. Nyní se krajský soud musí případem zabývat znovu. Je při tom vázán právním názorem NSS. Proto je pravděpodobné, že pokuta nakonec zůstane v platnosti.

Zdroj ČTK

Štítky soud, Nejvyšší správní soud, parkování, Brno, chodník, Nejvyšší správní soud České republiky, Zelný trh (Brno), dlažba, Marie Žišková, Divadlo Husa na provázku, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil verdikt v kauze řidiče, jenž prý nepoznal chodník  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.