Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přístaviště na přehradě má opravenou přístupovou cestu

Turisté, kteří letos zamíří na oblíbenou plavbu lodí po Brněnské přehradě, se do přístaviště v Bystrci dostanou po upravené přístupové cestě. Práce stály zhruba 3,8 milionu korun. Po komunikaci projdou ročně desítky tisíc lidí. Je na ní také atrakce – jedenáctimetrová papežská kotva.

Součástí přístupové cesty je i takzvaný manipulační prostor, plocha, na které se odehrávají různé společenské akce. Například dnes se tam uskutečnilo zahájení letošní plavební sezony s nástupem kapitánů lodí.

„Ten prostor byl původně jen prašnou cestou. Nyní je vyasfaltovaný a zčásti jsme na něj nechali položit dlažbu. Již loni jsme upravili samotné bystrcké nástupiště na lodě,“ uvedla Linda Škrancová, mluvčí Dopravního podniku města Brna, jenž lodní dopravu na nádrži provozuje.

Po sezoně má dopravní podnik v plánu úpravu lodní zastávky pod hradem Veveří, která bude nově bezbariérová.

Přístaviště navštěvují nejen lidé směřující na projížďku lodí, ale i zájemci o prohlídku papežské kotvy. V roce 2009 byla vztyčena, a to jako symbol křesťanství, v areálu na letišti v Brně-Tuřanech, kde se sešel s věřícími papež Benedikt XVI. Na papežskou bohoslužbu dorazilo 120 tisíc lidí. Po ní hrozilo to, že kotva skončí ve šrotu. Nakonec byla přestěhována k nádrži.

Na Brněnské přehradě zahájila lodní doprava provoz v roce 1946. Parníky vozí turisty z Brna-Bystrce k hradu Veveří a pak dál až do Veverské Bítýšky. Trasa je dlouhá 9,3 kilometru. Ročně se po ní sveze kolem 200 tisíc lidí.

Zdroj: ČTK
Foto: DPMB

Štítky Brněnská přehrada, přístaviště, přístupová cesta, oprava, plavba, loď, papežská kotva, kotva, Bystrc, Dopravní podnik města Brna, Hrad Veveří, Benedikt XVI.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístaviště na přehradě má opravenou přístupovou cestu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.