Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podmínky pronájmu míst pro taxíky by měly být transparentnější

Brno připravuje změnu podmínek pronájmu stanovišť pro vozidla taxislužby. Cílem je zvýšit transparentnost přidělování jednotlivých míst provozovatelům taxislužby, informoval dnes primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS). V Brně je více než 20 lokalit, kde mohou taxi stát. Jedno stání ve významných ulicích Nádražní a Benešova ročně vyjde na 47.000 korun, na ostatních místech bude levnější. Změny by mohly platit od roku 2015.

Nyní jsou podmínky užívání a provozní řád stanoviště taxislužby na území Brna zakotvené v obecně závazné vyhlášce, která je doplněna o usnesení městské rady o schválení bezúplatných stanovišť. Podmínky jsou však nevyhovující, proto městský odbor dopravy navrhl novou metodiku výběru nájemců, která má zvýšit transparentnost. "Smyslem nově navrženého způsobu je zajistit všem zájemcům rovný přístup za předem stanovených kritérií," uvedl Kotzian.

Metodika počítá se dvěma způsoby. Jedním je výběr nájemce podle nejvyšší nabídnuté ceny, nejméně však za cenu odvozenou od místního poplatku spolu s DPH. Druhým způsobem je výběr podle ceníku za cenu odvozenou od místního poplatku s DPH a následným losováním. "Cílem je spravedlivý výběr nájemců jednotlivých stanovišť taxislužby ve významných lokalitách Brna, jako je ulice Nádražní a Benešova, za nejvyšší nabídkovou cenu a ostatní stanoviště s cenou pevnou a losováním," uvedl Kotzian.

Podle něj nová metodika zvýší kvalitu taxislužeb. "Nájemcem vybraného stanoviště bude moct být pouze subjekt, který bude garantovat všechny právní atributy výkonu taxislužby s možností provádět důsledné kontroly a udělovat sankce," doplnil Kotzian.

V Brně je přes 20 lokalit, kde se místa pro parkování vozů taxi nacházejí. Jen v lokalitách v centru města v historickém jádru, na Zvonařce, v Lidické nebo Kounicově ulici je celkem 68 stanovišť, na nichž je odlišný počet stání. Cílem nových podmínek bude získat v Nádražní a Benešově ulici nejvyšší cenu. V dalších 14 lokalitách bude pevná cena s losováním, sedm lokalit bude zdarma.

Zdroj ČTK

Štítky taxi, doprava, Brno, smlouvy, transparentnost, magistrát, přidělování, automobily, nádraží, Robert Kotzian, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky pronájmu míst pro taxíky by měly být transparentnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.