Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petice pro zachování nádraží v centru Brna nemá dost podpisů

Petice, která požaduje vyhlášení referenda o poloze nového brněnského vlakového nádraží, nemá dostatek podpisů. Zapotřebí jich bylo 18.508, ale úředníci jich uznali jen 13.257. Brněnský magistrát tak vyzval občanskou alianci Referendum 2014, aby do 1. září odstranila nedostatky. Dnes to sdělil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Předseda aliance Jakub Patočka v SMS zprávě z dovolené sdělil, že přístup úředníků pokládá za zvůli a skandální pohrdání občany.

Kromě nedostatečného počtu platných podpisů je podle magistrátu závadou petice také absence odhadu nákladů spojených s položenými otázkami. Není tedy jasné, kolik by město muselo zaplatit za uskutečnění všech kroků k modernizaci nádraží v dosavadní poloze, a kolik by muselo vynaložit peněz k tomu, aby se nejlepší řešení modernizace železničního uzlu určilo prostřednictvím otevřených návrhových soutěží.

Aliance odevzdala na magistrátu archy s podpisy 1. srpna, měla jich přes 21.000. Úředníci jich tedy neuznali zhruba 8000. Podepisovat mohli pouze ti, kteří dosáhli věku 18 let a mají trvalé bydliště v Brně. Zákon o referendu říká, že ve městech nad 200.000 obyvatel musí návrh podepsat alespoň šest procent z nich.

Vypsání referenda v Brně podporují strany TOP 09, zelení, nové sdružení nezávislých kandidátů A co Brno? a Piráti a také sdružení Děti Země. Jeho představitelé v květnu na tiskové konferenci prohlásili, že odmítají obě porovnávané varianty, a to jak nádraží přesunuté o 800 metrů směrem ke Zvonařce, tak nádraží pod Petrovem. Požadují, aby byl celý projekt rekonstrukce železničního uzlu zahájen od samého počátku, přestože kapacita současného nádraží je v dopravní špičce již vyčerpaná. Na svém webu naopak tvrdí, že nádraží pod Petrovem je jimi podporovanou variantou nádraží v centru.

Město se sice kloní k variantě odsunutého nádraží, je však připravené podpořit tu, kterou vybere stát jako investor. Srovnávací studie určila, že obě navrhované varianty by stály zhruba 20 miliard korun bez započtení nákladů na zapojení vysokorychlostních tratí. Nyní se zpracovávají studie proveditelnosti. Variantu nádraží pod Petrovem prosazuje občanská koalice Nádraží v centru.

Zdroj ČTK

Štítky hlavní nádraží, petice, Brno, odsun, modernizace, aktivisté, hlasování, magistrát, referendum, Jakub Patočka, Brněnský Petrov, Česká pirátská strana, TOP 09, Děti Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petice pro zachování nádraží v centru Brna nemá dost podpisů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.