Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od září měl být uzavřen Pisárecký tunel - oprava se znovu odkládá

Pisárecký tunel, který má dlouhodobé problémy s bezpečnostními systémy a ventilací měl v srpnu projít důležitou rekonstrukcí. Antimonopolní úřad však zakázku napadnul a termín opravy se tak posunul na první září. Tento termín však odmítlo vedení Jihomoravského kraje a práce se tak přesouvají až na příští rok.

V letošním roce došlo k odhalení několika problémů, které ohrožují bezpečnost Pisáreckého tunelu. Šestatřicet tisíc řidičů, kteří denně tunelem projedou, je místo automatických bezpečnostních systémů "pouze" sledováno přímo na kamerovém systému. V havarijním stavu je také ventilace této důležité součásti dopravního systému města Brna a celého kraje.

Ředitelství silnic a dálnic mělo opravu za téměř 70 milionů korun naplánovánu na první zářijový den. Ta měla trvat celý měsíc a uzavřela by oba tubusy. Proti tomu však protestoval Jihomoravský kraj. Jako hlavní argument uváděl Mezinárodní strojírenský veletrh, který v tomto termínu hostí pisárecké výstaviště. Výstavu navštíví tisíce hostů a v kombinaci s velkým počtem dalších dopravních uzavírek v Brně by mohla rekonstrukce v uvažovaném rozsahu způsobit naprostý kolaps.

Na základě námitek kraje se v pondělí 25. srpna sešel hejtman Michal Hašek s ministrem dopravy Antonínem Prachařem a krajským ředitelem hasičů Jiřím Pelikánem a jednali o pokračování provozu v tunelu. Díky tomuto setkání došlo k posunutí termínu, ve kterém může být tunel provozován v nouzovém režimu, až do konce tohoto roku.

"Podle dnešní dohody Ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic, Hasičského záchranného sboru a Jihomoravského kraje byla stanovena mimořádná bezpečnostní opatření v Pisáreckém tunelu v takovém rozsahu, že umožní jeho provoz do 31. prosince 2014," uvedla mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančíková. "Hejtman Michal Hašek poděkoval jménem kraje ministru dopravy za vstřícné řešení, které znamená velkou úlevu pro desítky tisíc řidičů i obyvatel brněnských městských částí, kterými by musely vést objízdné trasy v případě uzavření tunelu," pokračovala Kapitančíková.

Štítky Pisárecký tunel, oprava, rekonstrukce, kraj, doprava, systém, bezpečnost, hašek, hejtman, bvv, Mezinárodní strojírenský veletrh, Jihomoravský kraj, tunel, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Ředitelství silnic a dálnic, Brno, Michal Hašek, Jiří Pelikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od září měl být uzavřen Pisárecký tunel - oprava se znovu odkládá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.