Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od dneška se bude z Brna opět létat do Milána

S příchodem jara a změnou středoevropského času na letní se zároveň mění i letový řád. Ten letní vstupuje v platnost 31. března a bude platit do 26. října.

Novinkou je znovuobnovení nízkonákladové linky Brno - Miláno (Bergamo), která obě města spojí dvakrát týdně. První odlet do tohoto nejen fotbalem známého a turisty vyhledávaného italského města se uskuteční už na velikonoční pondělí ve 13 hodin.

Linka Brno - Moskva (Vnukovo) bude létat třikrát týdně. „Tato linka je zajímavá tím, že cestující po příletu do ruské metropole mohou využít více než 43 navazujících letů společnosti UTair, která spojení Brna s Moskvou zajišťuje. Například do Kazaně, Petrohradu, Soči, Ufy nebo Vorověže,“ sdělil ředitel Letiště Brno Tomáš Plaček.

Do nizozemského Eindhovenu se bude létat dvakrát a od poloviny června třikrát týdně, do britské metropole pak ve stejném rozsahu jako dosud.

„Co se týče pravidelných letů, je nejvíce využívána linka do Londýna, na letiště Stansted a Luton. Její vytíženost je 85procentní. Obsazenost letadel do Moskvy je 60procentní, do dalších evropských destinací se pak pohybuje od 70 do 80 procent,“ Plaček.

Například do Londýna nízkonákladovou leteckou společností cestuje 60 procent Čechů, asi 25 procent Britů a pět až osm procent Slováků.

Pokud jde o turistickou sezónu, nejvíce pasažérů vloni odbavili v Tuřanech v červenci, téměř 96 tisíc, v srpnu to bylo o dva tisíce méně. Nejvíce jich odletělo na dovolenou do Řecka, a to více než 40 tisíc. Druhou oblíbenou zemí bylo Turecko, kam vycestovalo téměř 23 tisíc rekreantů.

Počtu cestujících odpovídá i počet batožin. „V loňském roce prošlo rukama zaměstnanců brněnského letiště 294 tisíc zavazadel, což představuje více než 4 400 tun. Kdo nerespektoval váhový limit, musel za kila navíc zaplatit,“ sdělil Plaček.

Brněnský vzdušný přístav patří v České republice do pětice letišť, která mají status mezinárodní. Spolu s Prahou sem patří také Ostrava, Karlovy Vary a Pardubice. V minulém roce v Tuřanech odbavili téměř 535 tisíc cestujících, přibližně stejně jako v roce předcházejícím.

I ve složité ekonomické situaci hledá Letiště Brno nové dopravní partnery. „Po zrušení letů společností ČSA do Prahy bychom chtěli získat spojení s některou z evropských leteckých křižovatek, jakými jsou například Frankfurt, Mnichov, Paříž nebo Amsterdam,“ nastínil záměr ředitel Plaček s tím, že jednání jsou složitá a dlouhodobá.

Foto: Letiště Brno

Štítky Letiště, Tuřany, Brno, linka, Milán, Londýn, Letiště Brno-Tuřany, Moskva, Velikonoční pondělí, UTair Aviation, Praha, Bergamo, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dneška se bude z Brna opět létat do Milána  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.