Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nové parkoviště u zoo nebude, projekt nedostal dotaci

Nedostatek parkovacích míst považuje veřejnost již dlouhou dobu jako velký hendikep zoologické zahrady v Bystrci na Mniší hoře. Město si je této skutečnosti vědomo, a proto už před několika lety nechalo zpracovat projekt na nový vstupní areál včetně velkokapacitního parkoviště.

Nastalo dlouhé období vyjednání, převod pozemků do vlastnictví města, vypracování studie vlivu na životní prostředí. Projekční podklady připravuje vedení zoo od června 2010. Nové parkoviště má být situováno v jižní části přiléhající městské části Kníničky.

Projekt byl zaregistrován v Regionálním operačním programu Jihovýchod s předpokládanou výší dotace 45 milionů korun. Přestože získal kladné posouzení vlivu na životní prostředí (tzv. velká EIA), bylo řízení o umístění stavby napadeno mnoha připomínkami.

Proti záměru se odmítavě postavilo také vedení městské části Brno-Kníničky. Mimo jiné zpochybnilo, zda je záměr v souladu s Územním plánem města Brna.

Další komplikací se staly pozemky, na nichž měl být projekt realizován. Na část z těch, které byly ve vlastnictví města, byl v průběhu projednávání záměru uznán restituční nárok a pozemky tak změnily majitele.

V dalším stupni přípravy byl proto projekt přepracován a omezen jen na menší parkoviště a vstupní prostor do zoologické zahrady.

Dne 2. ledna 2013 byla podána žádost o územní rozhodnutí na Stavební úřad Brno-Kníničky. Ten ale s rozhodnutím nespěchal a vyhlásil územní řízení až 3. dubna.

Do řízení se zapojilo rovněž občanské sdružení ´Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Kníničkách, Rozdrojovicích a Jinačovicích´ svými námitkami.

To například uvedlo, že „parkoviště pro zoo je nadmístní plochou, protože zde budou parkovat i mimobrněnští návštěvníci a stavba tak ovlivní území více obcí. Proto musí být parkoviště součástí Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje, a ty zatím neexistují. Také není správné vybudovat parkoviště u Kníniček, protože se může umístit u Medlánek.“

V reakci na tuto situaci oznámila Regionální rada Regionu soudržnosti Jihovýchod městu Brnu vyřazení tohoto projektu z dotačního programu.

„Je známo, že vypořádání podaných námitek bude trvat i několik dalších měsíců. Naprosto vědomě je tedy podle mého názoru zmařen správný záměr výstavby potřebného parkoviště pro brněnskou zoologickou zahradu, a to bez zatížení již tak napjatého rozpočtu města Brna,“ komentoval situaci náměstek primátora Ladislav Macek.

Stávající parkoviště u hlavního vchodu na Mniší horu slouží návštěvníkům už od založení zoo před 60 lety, tedy od roku1953. Má kapacitu pro zhruba 15 vozidel a samozřejmě dnes už nestačí.

Proto ti, kteří přijedou zoo navštívit, jsou nuceni zaparkovat o několik set metrů dál na parkovištích zdejších supermarketů.

Možným řešením by bylo v souvislosti s budoucím plánovaným rozvojem zoologické zahrady východním směrem vybudovat parkoviště na straně od Medlánek.

Jeho výstavba by byla ale značně nákladná, protože silniční spojení mezi městskými částmi Medlánky a Bystrc je v tuto chvíli pouze zakresleno v územním plánu města a v nejbližších letech se s jeho realizací nepočítá.

Štítky Zoo Brno, parkoviště, Bystrc, projekt, dotace, zoologická zahrada, Brno, Medlánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové parkoviště u zoo nebude, projekt nedostal dotaci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.