Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na opravy silnic je letos na jižní Moravě nachystáno 936 milionů

Na opravy silnic druhé a třetí třídy je letos na jižní Moravě nachystáno 936 milionů korun. Jde o součet peněz z rozpočtu kraje, z příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a z evropských peněz. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) by chtěl jednáním v koalici prosadit ještě dalších 200 milionů z rozpočtu kraje, řekl novinářům.

Kraje letos poprvé získaly peníze od vlády, jižní Moravě připadlo 348 milionů. Balík 4,6 miliardy korun se rozděloval podle délky silniční sítě. Jižní Morava má 1468 kilometrů silnic druhé třídy a 2405 kilometrů třetí třídy. Z krajského rozpočtu půjde 358 milionů, zbytek z evropských peněz.

Díky penězům ze SFDI se může opravit o 30 kilometrů silnic více a o deset mostů více, než bylo původně v plánu. Podmínkou je, že všechny peníze se musí prostavět letos. "Ve většině případů už je vydané stavební povolení, někde už je hotové i výběrové řízení," uvedl Hašek.

Předpokládá se, že letos by měla Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje převzít 61 kilometrů opravených silnic a 15 mostů. "Věřím, že budeme moct opravovat silnice ve větším rozsahu i v dalších letech a že letošní příspěvek ze SFDI nebude ojedinělý," podotkl Hašek. Kraje před 15 lety převzaly silnice s vnitřním dluhem a nejsou schopné ze svých zdrojů zajistit opravy na úrovni, kterou by si představovaly. Některé z nich jsou v havarijním stavu.

Zdroj: ČTK

Štítky ČR, silnice, správa, stavby, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, rozpočet, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravy silnic je letos na jižní Moravě nachystáno 936 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.