Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé si v Brně začnou půjčovat růžová kola

Vyhledat kolo pomocí mobilní aplikace, odemknout, nasednout a jet. Takový je princip prvního veřejného půjčování kol v Brně. Projekt s názvem Rekola funguje od středy také v Praze, v květnu ho organizátoři spustí v Olomouci.

V Brně si lidé už přes rok mohou půjčit kolo oproti třísetkorunové záloze v pěti kavárnách. Musí ho ale vrátit v podniku, který je do projektu zapojený. „Rekola však mohou zákazníci nechat kdekoli ve městě. Když už bicykl nebudou potřebovat, zamknou ho u nejbližšího stojanu a v mobilní aplikaci udají jeho polohu. Další zájemci si pak kolo můžou půjčit,“ vysvětlila mluvčí projektu Anna Bromová.

Za tisíc korun na rok získají lidé v Brně přístup zatím k pěti bicyklům. V plánu je rozšířit jejich počet na padesát. „Zatím máme kola půjčená z Prahy. Získáváme je od dárců nebo je kupujeme za symbolické částky,“ řekla Bromová. Všechny bicykly jsou růžové. Podle průzkumů totiž nejméně lákají zloděje.

O zabezpečení kol se starají i zámky s kódem. „Jejich kombinaci se lidé dozvědí přes mobilní aplikaci. Kódy navíc budeme pravidelně měnit,“ sdělila mluvčí.

Rekola využije například studentka Adriana Hlaváčová. „Ráda jezdím na kole, ale své mám doma a nechce se mi ho do Brna převážet. Na bicyklu budu jezdit hlavně do školy,“ uvedla Zlíňanka.

Rekola v Brně organizátoři zahájí příští středu ve čtyři hodiny odpoledne v Lužánkách. Začátkem května pak spustí projekt i v Olomouci. „Univerzita Palackého tam dokonce studentům přispěje na členský poplatek dvě stě korunami,“ uzavřela Bromová.

Autoři

Štítky Rekola, cyklistika, půjčování, bikesharing, sdílení, doprava, cestování, zprávy, Brno, projekt, mobilní aplikace, Praha, jízdní kolo, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si v Brně začnou půjčovat růžová kola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.