Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Sněžení způsobilo na jihu Moravy desítky nehod

Dopravu v Jihomoravském kraji od pondělního dopoledne silně komplikuje husté sněžení. Policisté zaznamenali zhruba 80 lehčích nehod, většinou bez zranění. Na silnicích leží většinou vrstva ujetého či rozbředlého sněhu a lidé by měli podle policejní mluvčí Andrey Strakové řídit opatrně.

Na některých místech, zejména v okolí Brna, je kvůli sněžení snížená viditelnost, velké problémy má městská hromadná doprava a železniční doprava v Brně.

Hlavní tahy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, leží na nich rozbředlý či ujetý sníh po chemickém ošetření, silničáři je provádějí průběžně. Hůře jsou na tom silnice nižších tříd, kde se provádí pluhování.

Stále nesjízdná je pro vozidla nad 12 tun silnice druhé třídy II/379 z Vyškova přes Drnovice do Podomí, silničáři už naopak uvolnili zablokovanou silnic druhé třídy II/421 mezi Milovicemi a Mikulovem.

Uzavřené jsou však další silnice, a to II/380 mezi Těšanami a Borkovanami na Brněnsku a velmi obtížně je sjízdná silnice třetí třídy na Brněnsku mezi Bořeticemi a Kobylím.

Většina nehod se podle Strakové stala právě proto, že řidiče zaskočil sníh. „Většinou jsou to lehké nehody, kdy řidiči nepřizpůsobili jízdu počasí. Doporučujeme snížit rychlost pod tu povolenou a řídit opatrně,“ řekla mluvčí Policie ČR.

Před půl devátou večer zablokoval havarovaný kamion s nákladem převodovek silnici I/38 mezi obcemi Vranovská Ves a Hoštěhrádky na Znojemsku. „Vyprošťování potrvá nejméně dvě hodiny,“ popsala situaci před devátou večerní mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

Přímo v Brně se od rána stalo zhruba 30 nehod. V ulicích jsou stále všechny posypové vozy Brněnských komunikací a budou v nich tak dlouho, dokud bude sněžit. Zatím napadlo zhruba 15 centimetrů sněhu, teploty jsou okolo nuly.

Problémy má městská doprava, především trolejbusy a autobusy v kopcovitých úsecích, v některých místech se tvoří kolony tramvají, když nejde přehodit zapadaná výhybka. Největší problémy má MHD v kopcovitých úsecích, jedná se o Kohoutovice, Vinohrady, Soběšice, Útěchov, Žebětín či Líšeň.

Silné sněžení komplikuje i provoz v brněnském železničním uzlu. Omezení dopravy se dotýká všech vlaků, které mohou podle informací z webu Českých drah nabírat zpoždění v rozmezí 30 až 90 minut.

Zdroj: ČTK

Sníh způsobil kolaps brněnské dopravy

Pondělí, 18. března 2013, 17:45

V kopci na Vinohrady stojí trolejbusy
Sníh způsobil kolaps brněnské dopravy

Štítky doprava, počasí, sněžení, Brno, nehody, Jihomoravský kraj, Policie ČR, silnice, havárie, Morava, Brněnsko, České dráhy, Policie České republiky, Vyškov, Drnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžení způsobilo na jihu Moravy desítky nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.