Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

D1 je po havárii kamionu s kyselinou na Brněnsku plně průjezdná

Policie ve středu v sedm hodin ráno plně zprůjezdnila dálnici D1 nedaleko Říčan na Brněnsku, kde se v úterý ve čtyři hodiny odpoledne na 177. kilometru dálnice ve směru na Prahu převrátil kamion s kyselinou chlorovodíkovou. Nikdo nebyl zraněn, příčina kolize není známa.

Uniklo tři a půl tisíce z devatenácti tisíc litrů přepravované nebezpečné chemikálie. Událost způsobila velké dopravní komplikace, zásah byl obtížný.  

Škody zatím nebyly vyčísleny. "Zatím ani nelze odhadnout, kdy by mohly být známy příčiny nehody," řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Při nehodě zasahovaly desítky hasičů. 

Kolem místa neštěstí vyznačili záchranáři bezpečnou zónu, do níž byl vjezd zakázán. Chemikálie vytvořila hustou mlhu. Na místo vyjela veškerá hasičská technika určená pro podobné účely. Hasiči museli na místě pracovat v ochranných oblecích. Na neutralizaci uniklé kyseliny použili přibližně tunu vápna.

Kyselina chlorovodíková v případě zasažení leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Obzvlášť nebezpečná je pro oči. "Rozhodně se jednalo o mimořádnou situaci," potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Policie po kolizi odklonila dopravu. Na objízdné trase se pak stala lehká dopravní nehoda bez zranění, při níž se srazila dvě osobní auta. Ve směru na Brno byl provoz obnoven v úterý zhruba o půl sedmé večer. 

V opačném směru na Prahu hasiči předpokládali obnovení provozu o půlnoci. Vše se ale protáhlo. Přečerpávání kyseliny z dalších barelů, u kterých zjistili poškození, trvalo do půl páté ranní, kdy se všechny jednotky vrátily na své základny.

Pro zprůjezdnění bylo nutné ještě vyprostit nápravu havarovaného kamionu. "Levý jízdní pruh na prahu se podařilo zprovoznit ve tři čtvrtě na sedm ráno, pravý čtvrt hodiny poté," dodala Vedrová.

Zdroj ČTK
Foto: HZS JMK

Štítky hasiči, D1, zásah, kyselina, Brno, Dálnice D1, Brněnsko, havárie, policie, Praha, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D1 je po havárii kamionu s kyselinou na Brněnsku plně průjezdná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.